Bokförlaget The X-Press (som i Malcolm)

I sin andra litteraturrapport från London besöker Bengt Eriksson bokförlaget The X-Press, som specialiserat sej på böcker av svarta författare, och träffar en av förlagets författare, Yinka Adebayo, som skriver ”svarta Fem-böcker”.

Bokförlaget The X-Press startades 1991-92 av Dotun Adebayo och Steve Pope, tidigare journalister på svarta nyhetstidningen The Voice. Förlagets första utgivning, ”Yardie”, var en hårdkokt thriller, författad av romandebutanten Victor Headley, om den livsmiljö som svarta västindier hamnar i när de invandrar från Jamaica till London.

– Boken ”tjuvsattes” med hjälp av laserskrivaren på The Voice, avslöjar Dotun Adebayo. I hemlighet smög jag dit på natten när redaktionen var tom.

Både förlaget och boken uppmärksammades i massmedia. ”Yardie” blev en succé! Men Adebayo och Pope var nybörjare i förlagsbranschen. De gjorde nästan allting fel. Trots att ”Yardie” sålde cirka 12.000 exemplar kom det inte in några pengar till förlaget. X-Press tvingades överlåta ”Yardie” till det betydligt större pocketförlaget PAN som lär ha sålt 50.000 exemplar av boken.

1997 har X-Press kontor i södra Hackney, med musiktidskriften Straight No Chaser och skivbolaget Acid Jazz som grannar. X-Press, som kan jämföras med en liten skivetikett för reggae- eller hip hop-plattor, fortsätter att ge ut romaner av svarta författare – ofta debutanter.

I förgrunden: Steve Pope och Oludotun Adebayo, vilka startade förlaget The X-Press i London. Foto: Birgitta Olsson.

– Förlaget har uppmuntrat svarta engelsmän att skriva böcker om sina erfarenheter och fått svarta att börja läsa böcker, säger Dotun Adebayo. Det är gatulitteratur – från, om och för människorna på gatan.

Alla X-Pressböcker trycks i pocket och utgivningen omfattar spännings- och kärleksromaner men även en del fackböcker och serien ”Black Classics” med äldre romaner, författade av svarta amerikaner som Pauline Hopkins och Rudolph Fisher. Med viss oro ska X-Press senare i år publicera ”Curvy Love Box” av Nick Barlay – förlagets första bok av en vit författare! Adebayo beskriver romanen som ”en resa genom London på 24 timmar – en vit Yardie”.

Förlagets just nu mest intressanta författare heter Yinka Adebayo, är storebror till Dotun och skriver ungdomsböcker – ett slags moderna ”Fem-böcker” för svarta ungdomar.

– Nej! protesterar Yinka Adebayo. Det är ju äventyrsböcker och även om ungdomarna i gänget Drummond Hill Crew är svarta så upplever alla ungdomar äventyr på samma sätt. Jag hoppas att många skolbarn, oavsett färg, ska läsa och tycka om mina böcker.

Yinka Adebayo har arbetat som lärare, ungdomsledare och övervakare för unga brottslingar. Också i sina ungdomsböcker fortsätter han att göra det han alltid gjort…

– Jag undervisar. Utan att använda allt för stora pekfingrar försöker jag få skolbarnen att ”be nice to each other” och ”do the right thing”. Både svarta och andra arbetarungdomar lämnar skolan utan utbildning, blir arbetslösa och börjar stjäla. Jag ska göra allt jag kan för att förhindra det!

”Boyz To Men” och ”Age Ain’t Nothing But A Number” är de första böckerna i Drummond Hill Crew-serien. Nu skriver Yinka Adebayo på heltid och innan årets slut ska nio böcker finnas i tryck. Sammanlagt kommer serien att omfatta elva titlar.

– Sen, säger han, planerar jag att skriva en serie böcker för äldre ungdomar, 18-19-åringar. Då ska det bl a handla om droger och sex.

(Kvällsposten 1997)

Lämna en kommentar