Bokförlag

Nyheter:

Det senaste jag skrivit, satt ihop och gett ut är tre stycken, nej nu har det hunnit bli hela sex stycken, vad jag kallar Lyrikblad, vart och ett ihopsatt med ett tjusigt gem i passande färg (gemen syns dock inte här). Varje Lyrikblad kostar ynka 20:- (inklusive såväl moms som porto) och beställs genom att mejla till mig eller med ett direktmeddelande på Facebook.

*

Corona blues 6 A-4 orig-1Osvuret är väl bäst men Lyrikbladet nr 7 innehåller det sjätte och troligen eller förhoppningsvisa sista Coronabladet. Ännu en månad, nämligen augusti 2020, då tiden fortsatte att diktera mig att notera ur från corontän. 

Baksidestext: Så gick ännu en coronamånad. Augusti, den sjätte månaden i corontän. Ett helt halvt år.How long, baby, how long, will this coronashit be going on? Samma ord upprepas – dag för dag, vecka för vecka, månad för månad – och töms allt mer på innehåll, mening och betydelse. Ska detta bli min sista månadsdiktdagbok, där jag noterar vad coronatiden dikterar? Äntligen en ny dag? Eller Äntligen en ny dag!  

*

Corona blues 5 A-4 orig-1Lyrikbladet nr 6 är Coronabladet nr 5, Corononablues #12 & 35 / Veckorna går fort men dagarna går långsamt”, där jag ännu en månad, juli, noterade vad tiden dikterade. 

Baksidestext: Under juli, min – och vår – femte coronamånad, gav vi oss ut. Längre ut, lite längre bort. Vi avbröt corontänen så mycket och långt vi vågade, reste österut under Österlens himlar. (Jag har försökt räkna dem – slutade vid 100.) Men orden tog slut, tiden ville inte längre diktera. Skulle det inte bli någon coronanotering för juli? Jo, så kom orden tillbaka. Dock: som nattsvarta rosor. 

*

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är corona-blues-4-a-4-test-svv-orig-1.jpgLyrikbladet nr 5 är det fjärde Coronabladet, ”En doft av honung eller Hur många verser kan en Coranablues ha?”, med ännu en personligt kommenterande diktsvit om min fjärde corontänmånad, således juni 2020.

Baksidestext:  Så gick också juni, min fjärde coronamånad.  Välkommen åter snälla sol! Sommaren anlände. Jag satt under päronträdet i trädgården och noterade vad tiden dikterade. Kan det kallas isolering? Knappast internering. Fast fortsatt corontän var det och ännu en diktdagbok från min corontäntid blev det – den fjärde. Således finns det tre tidigare också: mars-april-maj.

*

Corona blues 3 original-1Det nyaste Lyrikbladet nr 4 är det tredje Coronabladet, ”Coronablus forever eller Vem försåg Sapfo med munskydd?”, med  en personligt kommenterande diktsvit om min tredje corontänmånad, alltså maj 2020.

Baksidestext: Så går ännu en månad i corontän. Ännu en månad lever jag i isolering (ett ord som, även om begreppet inte måste göra det, rimmar på internering). Det här är min tredje månad och diktdagbok med noterade dikteringar under coronapandemin. Föregående coronamånader – mars och april – finns likaså noterade och dikterade på Lyrikbladen nr 2 respektive nr 3.

*

Sapfo lyrikblad omslag_0001 litenLyrikbladet nr 1 innehåller exempel på de tolkningar av den grekiska urkärlekspoeten Sapfo, ”Ψάπφω/Sappho/ Sapho/Sapfo på nytt! / Nytolkat & kurerat av Bengt Eriksson (Smakprov)”, som jag hoppas ska kunna ges ut i en tjockare samlingsvolym senare i år.

Baksidestext: Sapfo, också Ψάπφω (eoliska), Σαπφώ (grekiska), Sappho (engelska) och Sapho (tidigare svensk stavning, även franska). Kvinnlig urkärlekspoet från den grekiska ön Lesbos, levde mellan cirka 630 och cirka 570 år f.Kr.

*

Corona 1 lyrikblad omslag litenLyrikbladet nr 2 är det första Coronabladet, ”Ur Coronablues i G eller Har kriget kommit till oss nu?”, med en personligt kommenterande diktsvit om den första månadens coronakarantän, alltså mars 2020.

Baksidestext: Corona är en virusgrupp som orsakar förkylning, halsont och hosta, ibland lunginflammation. Symptomen är ofta lindriga men kan i ovanliga fall vara dödliga. Sitt namn har virusen fått av den krona de har runt kärnan. Det coronavirus som 2020 sprids över världen kallas Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) och orsakar sjukdomen Covid-19.

*

Corona 2 lyrikblad omslag litenLyrikbladet nr 3 med titeln ”Coronablues #2 eller Låt inte döden få sista ordet!”, innehåller likaså personligt kommenterande och något mer desperata dikter från den andra corontänmånaden, alltså april 2020.

Baksidestext: Corona + karantän = corontän. Orden på Lyrikbladet nr 3 är noterade av mig och dikterade av livet under min andra månad i karantän under coronapandomin i april 2020. Den första coronamånaden, alltså mars, finns noterad och dikterad på det föregående Lyrikbladet nr 2 med titeln ”Ur Coronablues i G eller Har kriget kommit till oss nu?”.

Pris, alltså: 20:- styck (inklusive såväl moms som porto).

***

Min första – och egentligen andra då – diktbok sen 70-talet nångång finns nu också som pappersbok.

Recensioner:

”Bengt Erikssons klangfulla poesi med en genomlevd själslig resonansbotten upplever jag av ålderskäl som mycket mer identifikationsbar än unga Kauers. Kärlek och förluster genomsyrar även hans dikt, men de har ett annat omfång och en förankring i en större berättelse. Vad som emellertid förenar dessa begåvningar med huvudet på skaft är underfundigheten och det ironiska språket.

Det här är två läsvärda diktsamlingar. Om mina barn födda i början av 1990-talet har kärlekstrubbel eller grunnar på meningen med livet, så sätter jag Kaur i händerna på dem, men om en väninna i min egen ålder går igenom en skilsmässa blir det Eriksson.”

(Cecilia Persson / Opulens i sin dubbelrecension av Rupi Kaurs ”Mjölk och honung” / Bengt Erikssons ”Syrliga tårar och bittra apelsiner”)

***

”Sapfo gråter syrliga tårar bland flyktingfamiljer och uteliggarläger, även grekerna tigger i bittra apelsinlundar och välklädda kvinnor försöker sälja pappersnäsdukar på gatorna.

”Suzanne” eller ”Marianne” reser inte längre från Leonard Cohens Hydra. Kvinnorna som kommer är istället från Syrien och Irak och samlas i flyktinglägren. Tiden dubbelexponeras vackert och grymt och visar hur suveränt poesin kan rymma alla tider samtidigt. Jag tycker mycket om Erikssons blåsigt närvarande dikt som aldrig förnekar sin plats i nuet eller historien och visar att inspirationen från Ferlinghetti ännu lever.”

(Eva Ström, Sydsvenskans kultursida)

Atenomslag papper”Syrliga tårar och bittra apelsiner” (utgiven av förlaget Media I Morron I Dag) innehåller noteringar som Bengt Eriksson gjorde den 14-28 mars 2016 i den grekiska huvudstaden Aten. Resultatet blev en blandning av journalistik, reseskildring och lyrik – allt i ett.

De poetiska noteringarna kom både att handla om Aten idag och på Sapfos, Nikes och Sokrates tid. Läsaren får hälsa på hos journalisten Ariane Wahlgren och träffa de författare som stipendiebefolkar hennes hus vid foten av musornas Filopápposkulle och även besöka den gamla agoran (marknadsplatsen) med dess rika växtlighet och shoppinggalleria.

Där Eriksson förresten skymtade krukmakare Elfstrand den äldre, Axel alltså, från Grimstorp i Skåne.

”Syrliga tårar och bittra apelsiner” har tidigare getts ut som e-bok och utgör första titeln i Lilla e-lyrikserien (nu också på papper).

Pris: 40:- plus frakt. Beställs per mejl till red@mediaimorronidag.se

***

Minsann om inte Media I Morron I Dag nu har gett ut ännu en e-bok. Den här gången dessutom en originalutgåva med min första – och egentligen andra då – diktbok sen 70-talet nångång.

aten-bokomslag-liten”Syrliga tårar och bittra apelsiner”med undertiteln ”Noterat i Aten den 14-28 mars 2016” innehåller journalistiska, reseskildrande och poetiska anteckningar jag gjorde i nämnda stad under nämnda tid.

Boken går att ladda ner från de flesta nätbokhandlar och inte minst att låna från nätsidorna hos i stort sett alla bibliotek (fast det krävs att man loggar in med sitt lånekortnummer förstås). Det senare rekommenderas: ett jätteenkelt sätt att snabbt och gratis få en ny bok i mobilen eller plattan.

Våren 2017 beräknas ”Syrliga tårar och bittra apelsiner / Noterat i Aten den 14-28 mars 2016″också att ges ut som bok på papper.

***

Det tog längre tid än vi trodde men nu i dagarna, mitten av april 2015, ska ”SCHLAGER-texter 2” finnas i e-handel och bibliotek. Titel: ”Gyllene Problem”. Beskrivning av den nya, andra titeln – som är dubbel – samt hela e-bokserien:

Schlager_2_Gyllene_Problem originalSCHLAGER-texter är en serie e-utgivningar med journalistiska texter (intervjuer, reportage, recensioner med mera) som Bengt Eriksson från 1980 och några år framåt skrev till rocktidningen Schlager. Texterna handlar oftast om musik men även om litteratur och annan kultur. Dubbelvolymen ”Gyllene Problem” – intervjuer med popbanden Gyllene Tider och Problem – utgör andra delen av serien. Huvudtexterna kompletteras med en bonustext om ”Vollsjösoundet” – ett besök i Christoffer Lundquists studio, där Per Gessle numera gör sina skivinspelningar. Viss redaktionell bearbetning av texterna har skett. Serien med SCHLAGER-texter ges ut av Media I Morron I Dag med omslag som formges av Tilde Arksund.

Citat från Per Gessle, 21 år: ” Verklighet, vilken verklighet? Jordnära, vadå jordnära? Frågan är ju vilka impulser man får när man lever turnéliv 24 timmar av dygnet. Redan – och vi är bara inne på andra turnén – förstår jag band som skriver låt efter låt om turnélivet.”

Kring 20:- kostar ”Gyllene Problem” att köpa från e-bokhandeln och den kommer också att finnas för e-utlåning från i stort sett samtliga svenska bibliotek.

***

Så har Media I Morron I Dag också blivit ett bokförlag, tills vidare ett e-bokförlag. Första utgivningen:

Omslag Brian Eno liten

”Ljudspår till verkligheten / BRIAN ENO samtalar med BENGT ERIKSSON.”

SCHLAGER-texter är en serie e-utgivningar med journalistiska texter (intervjuer, reportage, recensioner med mera) som Bengt Eriksson från 1980 och några år framåt skrev till rocktidningen Schlager. ”Ljudspår till verkligheten” – ett samtal med Brian Eno om både hans egen och andras musik, video och annan konst – inleder utgivningen. Huvudtexten om/med Eno kompletteras av bonus-texterna ”Nätter i New York” (no wave-rock från New York), ”Live i New York” (James Chance & The Contortions på kassett) och ”New York Thrash” eller ”Oi-punk från New York” (också på kassett). Serien med SCHLAGER-texter ges ut av Media I Morron I Dag med omslag som formges av Tilde Arksund.

Boken är alltså utgiven i e-format och kan antingen köpas från AdLibris, Bokus, CDon med flera nätbokhandlar (pris cirka 18-19-20:-) eller lånas från ett antal bibliotek (vilka beror på om de tagit in boken eller vilket utlåningssystem som biblioteket anslutit sig till).

Nästa bok i serien med SCHLAGER-texter kommer att ha titeln ”Gyllene Problem”. Trolig utgivning i mars 2015.

 

Ett svar till “Bokförlag

  1. Pingback: Vid foten av Filopápposkullen – Dikter och tankar

Lämna en kommentar