Peter Larsson, fågel- och naturmålaren i Skartofta

Peter Larsson
Vanliga vinterfåglar
Sjöbo konsthall

Jag kan inte se skillnad på en näbb och en näbb eller en stjärt och stjärt. Fåglar är så att säga inte min grej. I naturen, vill säga. När Peter Larsson har målat är det en helt annan sak.

Och det är stort, i mina ögon. Trots att jag egentligen inte är det minsta intresserad av motiven så måste jag titta, jag blir fascinerad och – faktiskt – mycket intresserad av just fåglarna på hans målningar.

Rödhake, olja.

Peter Larsson är främst fågelmålare. Efter många utställningar på olika håll i Sverige ställer han nu ut på hemmaplan. Han har också gjort ett flertal fågelböcker och de små pastellerna i Sjöbo konsthall målades till hans senaste bok med samma titel som utställningen, alltså ”Vanliga vinterfåglar”.

Här finns dessutom större oljemålningar. Fast nej, det är i det lilla formatet han är bäst, då är Peter Larsson riktigt stor.

Jag följer med i utställningsmappen och förstår att jag tittar på pastellmålade blåmesar, domherrar, grönsiskor, sidensvansar, fasaner, skator, rödhakar, nötväckor och så vidare. Någon mer kunnig kan se skillnad på hona och hane (de mer färgrika är hanar, om jag förstått rätt) men jag ser helt andra saker.

Till exempel rörelsen. Peter Larssons fåglar är inte ens stilla när de sitter på en gren. Det syns att strax ska de flyga iväg. Och när han målar dem i luften… Titta snabbt, så de inte hinner flyga ut ur målningen.

Hur gör han? Betonar och förstärker det blåa hos blåmesen, röda hos domherren, gröna hos grönsiskan och gulrödgråa hos sidensvansen? Lite, lite grann, knappt märkbart, endast en lätt touchad poängtering av egenarten.

Domherre, akvarell.

På oljemålningarna syns fåglarna i den skånska naturen – men inte som en del av naturen utan som huvudperson. Där sitter en falk på en stengärdsgård. Det är en tidig morgon när dimman lättar.

Naturen blir dekor medan stenfalken presenterar sig. Eller se andplogen (tror det är änder på bägge målningarna) över bland annat Tosteberga ängar. Små, små fåglar uppe på himlen med mycket natur omkring – ändå är det fåglarna som fångar blicken.

Allra märkligast är att Peter Larsson både målar arten och individen. Ornitologer ska förstås kunna se vilken sorts fågel det är, men Larsson går ett steg närmare ändå. Det är som han målar av en enda fågel. Just denna fågel med dess personliga utseende och egenskaper.

Han är porträttmålare. Man kan tro att varje fågel suttit modell för honom. Och det kanske de har? Fotograferar han först? Det ska jag fråga när han under påskrundan håller sin ateljé öppen i Skartofta, strax utanför Sjöbo.

(Kvällsposten 2008)

Peter Larsson i sin ateljé. Samtliga bilder hämtade från Peter Larssons hemsida.

PS. Påsken 2010 kan man som vanligt besöka Peter Larsson i hans ateljé i Skartofta. Öppet: 2/4-11/4 (helger kl 10-19 och vardagar kl 13-19).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s