I CD-spelaren: Laleh

Laleh
Sjung
(Lost Army)

Läs sångtexterna.

Laleh sjunger inte vilka texter som helst, skriver inte en text bara för att det ska bli en låt. Särskilt de engelska texterna, kanske för att de kan höras och förstås långt utanför Sverige, kommer djupt inifrån hjärtat och livet, hennes minnen och erfarenheter.

Som när hon inleder ”Better Life” med att sjunga ”leave your country” och avslutar med ”I, I ran” så att orden både kan betyda att springa = fly och vara namnet på Lalehs födelseland.

Döden och Gud (bägge på både gott och ont, verkar det som) är evigt närvarande, till exempel i ”Some Die Young” och ”Vårens första dag” respektive ”Interlude” / ”Emanuel”. I de två senare hörs också Mellanösterns musiktraditioner.

För varje skiva har Laleh blivit allt skickligare.

Nya albumet är professionellt rätt igenom: texter och musik, sång och musicerande, produktionen. Här finns, trots titeln ”Sjung”, alltså både engelska och svenska låtar. Två olika musikaliska sidor av Laleh, eftersom språkens melodier bestämmer tonmelodierna.

När hon skriver och sjunger på engelska blir låtarna mer internationella, popiga och souliga; på svenska finns en aning kvar av svensk vistradition, också den lite avigt brutna svenskan ger sin personlighet åt melodierna.

Nej, ingen kvalitetsskillnad (även om jag gärna vill att hon någon gång ska göra ett helt album på svenska). Laleh håller högsta suveräna kvalitet, oavsett språk. Hon är ett geni, vad hon än gör.

Enda skillnaden: Nog låter hon lite livsgladare och yngre på svenska – och mer sorgsen och betydligt äldre på engelska?

På en extra-CD finns Lalehs ny- och omtolkade, sååå personliggjorda ”cover-”låtar från TV-programmet Så mycket bättre. Med Mikael Wiehes ”Fred” sammanfattas budskapet på Lalehs nya album.

(Hifi & Musik 2012)

2 svar till “I CD-spelaren: Laleh

  1. Håller rent och skärt med!!
    Bra recension!….hon är en av våra större och bättre.
    Av den enkla anledningen att hon lever ”utanför bubblan”, eller rättare sagt ”i sin bubbla” om man vill det.
    Hon bär med sig sin egna värld där hon ser sån´t dom flesta inte ser…ett öppet och rent sinne..detta applicerar hon på sina låtar.
    Sån´t gillar vi!!
    Läs gärna min egna del-recension (Thåströms nya och kultur-relationer i Norden i övrigt fick samsas i detta inlägg) på Lalehs nya här:

    http://ragdoll-dreams.tumblr.com

    Hoppa ner till inlägget ”Sverige och kulturen”….är ett hyffsat nytt inlägg så går att hitta snabbt.

    Tack för trevliga analyser och kommentarer här och där!!
    Alltid intressant/givande att läsa.

    / Andreas Samuelsson

    Gilla

  2. erikssonskultur

    Tack, ska kolla din sida också!

    Gilla

Lämna en kommentar