Ur CD-hyllan: Titanic-musik

För musiken till filmen ”Titanic” – utgiven på albumet ”Music From The Motion Picture Titanic” (Sony Classical) – fick kompositören James Horner inte mindre än två Oscarstatyetter. Men varför har han valt att komponera så pampig och majestätisk filmmusik?

De elektroniska syntarna (maskinerna!), symfonistråkarna (människan!) och Sissel Kyrkjebøs ljuva, ordlösa sång (framtiden! skönheten! kärleken! lyckan!) skapar tillsammans ett budskap, ja, en klingande utstrålning, av det eviga och oövervinnerliga.

Till och med när katastrofen är ett faktum – vattnet forsar in, fartyget sjunker, livbåtarna räcker inte till, passagerare kämpar för livet i vattenmassorna – fortsätter Horners symfoniska filmmusik att spela malligt och stolt.

Titanic-orkestern I Salonisti.

Det är som om han menar att sannolikheten för att en olycka skulle kunna inträffa med Titanic – ”världens modernaste, osänkbara skepp”, för att citera Mikael Wiehes sång – är så liten att olyckan aldrig inträffat.

I ”Titanic”-filmen finns också en salongsorkester som helt enkelt kallas Titanic Orchestra. Utanför bioduken heter orkestern I Salonisti.

Att I Salonisti skulle engageras till filmen var givet. Redan i sin ungdom gjorde I Salonisti ett album med lättklassisk musik från sekelskiftet, återutgivet med titeln ”The Last Dance – Music For A Vanishing Era” (BMG). Nu har I Salonisti också gjort en ny CD, ”And The Band Played On” (London), med musik som spelades ombord på Titanic och de andra fartygen som ingick i rederiet The White Star Line.

Musiken är lättsam, full med skratt och glädje. Dansa och drick ett glas champagne, skåla för detta nya underbara sekel! Det är populärklassisk musik utan klassgränser, varken i musiken eller samhället. Titanic-musikens kompositörer heter Johan Strauss II, Franz Schubert, Edward Elgar, Irving Berlin, John Philip Sousa, Scott Joplin…

Filmorkestern I Salonisti avslutar med psalmen ”Nearer, My God To Thee” (på svenska ”Närmare Gud till dig”) av Lowell Mason. Samma melodi ska också verklighetens Titanicorkester ha spelat som sista stycke, enligt myten och Wiehe.

Men stämmer det? Några bevis finns inte och forskarna är oense. Avslutningsstycket kan också ha varit ”Autumn” eller ”Songe d’Automne” eller…

I vilket fall gick fartygsorkestern till botten med Titanic. Samtliga musiker dog och begravdes i havet, när fartyget den 14 april 1912 kolliderade med ett isberg och sjönk.

(LO-Tidningen 1998)

I Salonisti på Spotify.

Lämna en kommentar