Snabba kulturella bredband

Följande har sin upprinnelse i några informationsblad om bredband från ett par olika företag som lagts i vår brevlåda på Storgatan i Vollsjö.

Hur många bredband – så kallad svartfiber – går att gräva ner i en gata eller väg?

Svaret är att det finns ingen begränsning eller så kan det uttryckas som att gränsen – två, tre, hur många kablar? – är flytande, beroende på varje kommuns mer eller mindre bristande kontroll av bredbandsutbyggnaden.

Vilket i sin tur beror på att riksdag och regering inte tyckt att bredband har så stort riksintresse att staten ska lägga sig i utan det fixar marknaden med lite hjälp av kommunpolitiker och bidrag från Jordbruksverket för utbyggnad på yttersta landsbygd.

Ett av företagen i brevlådan återkom inte – men det andra, Svensk Infrastruktur, har i några veckor försökt övertyga så många som möjligt att ansluta sig till företagets ”öppna stadsnät”, som alltså grävs ner bredvid den fiber som Teleservice redan grävt ner på Storgatan. Förra veckan ordnades ett informationsmöte i Lövestad med ovannämnda företag.

Tre bredband eller fler är vansinne. Också två blir ett för mycket, enligt mig. Slöseri med tid, kraft, pengar (nog måste det gå att tjäna stålar på verksamhet med större samhällsnytta?) och ur miljösynpunkt (hur många gånger ska gator och gräsmattor grävas upp och återställas?).

1 Toffelmakarens hus

Toffelmakarens hus i Vollsjö får bredband. Foto: Birgitta Olsson 

Ystad, Simrishamn, Tomelilla och Sjöbo – medlemmar i SÖSK (Sydöstra Skånes Samarbetskommitté) – samt Skurup hanterar kommunens bredbandsutbyggnad på var sitt sätt.

I Ystad och Skurup har de kommunala elbolagen – Skurups elverk respektive Ystad Energi – fått i uppdrag att utan vinstsyfte (plus minus noll) bygga ett öppet stadsnät. Men det finns också andra aktörer, bland annat Telia, inom kommunerna.

Simrishamn har skrivit ett samverkansavtal med IP Only om att bygga ett öppet nät och Tomelilla har dels skrivit avtal med Teleservice om ett öppet nät i Tomelilla tätort och finansierar själv utbyggnad av bredband på landsbygden, i norr och söder.

Tyvärr, eftersom jag bor här, har Sjöbo brytt sig mindre om bredband än övriga kommuner.

Här finns blott en överenskommelse med Teleservice om att dra bredband till kommunens verksamheter och hus. Inget om utbyggnad i hela kommunen eller att nätet ska vara öppet. Inte heller vill politikerna använda kommunägda Sjöbo Elnät för att bygga bredband utan har släppt marknadskrafterna lösa.

Förresten kan begreppet öppet nät/stadsnät – kontra ett stängt nät – behöva förklaras. Lätt att få för sig att i ett öppet nät är det möjligt för konsumenten att välja vilken leverantör som helst, vad gäller internet, tv och ip-telefoni. Medan det stängda nätets ägare också levererar – en enda leverantör alltså – övriga tjänster.

Jo, det skulle ju vara bra.

Men det hade krävt att svenska staten finansierat ett öppet riksnät. Då kunde nätet rymma alla leverantörer. I dagens så kallat öppna nät finns så många/få leverantörer som bredbandsföretaget lyckas locka. Slutsats: Ett stängt nät kan öppnas. Ett ”öppet” nät kan om två, tre, fyra år dras ihop till en smal glipa.

År 2020 ska 90 procent av Sveriges befolkning ha snabba bredband, enligt staten. Region Skåne höjde till 95 procent. För verkställandet svarar kommunerna alternativt marknaden.

Nej, jag påstår inte att bredband är viktigare än vatten och avlopp men utan möjlighet till bredbandsuppkoppling kommer ingen att vilja bo på landsbygden. Folk flyttar ut och ingen flyttar in i de tomma husen.

Österlen – ja, hela sydöstra Skåne – har blivit en kulturbygd med ett oräkneligt antal människor som på olika sätt arbetar med kultur. De allra flesta är företagare med behov av snabbt bredband. För att bevara och utveckla landsbygden måste bredband grävas ner i såväl tätorter som till ensligare hus och gårdar.

Så ni kommunpolitiker, se till och lös det. Nu!

Checklista för utbyggnad av bredband:

1) SÖSK + Skurup beslutar att inga flerdubbla eller ens dubbla bredband får grävas ner bredvid varann.

2) Samt kommer överens om att knyta ihop fibernäten (oavsett om kommunen eller något företag äger dem) till ett gemensamt öppet bredband i sydöstra Skåne (för att locka flest möjliga leverantörer av it, tv och telefoni).

3) Kommunerna lovar att inte bara 95 procent utan varje hus i sydöstra Skåne ska år 2020 ha fiber i så nära anslutning att det går lätt att koppla in sig på nätet.

4) Beslut om bidrag eller lån för grävning på egen mark om huset har längre avstånd till fibernätet.

5) Marknadsför sydöstra Skåne som kulturföretagarbygden som garanterar snabbt bredband till varje invånare och företag.

(Krönika i YA 2015)

Lämna en kommentar