Fars pojke – men inte pappas flicka

Hon var postmästarfru i Hörby och begick självmord på ett hotell i Köpenhamn.

Mycket mer än så kände jag inte till om Victoria Benedictsson (författarsignaturen Ernst Ahlgren). Men så besökte jag – se förra krönikan – berättarcaféet på Grönalunds gård i Starrarp (en halvmil norrut från Vollsjö). Värdinnan Ewa Andersson berättade då att innan Victoria Benedictsson kom till Hörby så bodde hon här i trakten – på Hårderupsgården.

Victoria visade talang för teckning och ville gå på konstskola i Stockholm, men prästen i Frenninge-Vollsjö vägrade skriva flyttbetyg. I desperation, för att ändå komma hemifrån, gifte Victoria sej med den 27 år äldre Christian Benedictsson, postmästare i Hörby. Om det inte varit för den gamle prästen, sa Ewa, hade hon kanske blivit både konstnär och författare.

Victoria_Benedictsson_b&wStämde det här? Aldrig hade jag hört att Victoria Benedictsson skulle vara, för att hårdra, en Vollsjöförfattare. Gården, som då hette Hårderups boställe, finns kvar. Den syns från vägen mellan Frenninge och Skumparp, vid avtaget till Fårakroken.

Allt i livet formar en författare och därmed författarens böcker. Jag åkte dit med bilen och betraktade samma landskap som Victoria. Fånigt kanske men fascinerande.

Gick sen upp till Vollsjö bibliotek där Ewa Andersson är bibliotekarie. Det hon sagt, visst stämde det. I den lokala Hårderupsposten (nr 18 / 1988) finns artikeln Victorias framtidsdrömmar krossades i Hårderup, skriven av Ewa. Den byggde i sin tur på några uppgifter i boken Rep utan knutar med undertiteln Victoria Benedictsson – en levnadsteckning (1979) av Margareta Sjögren.

Hon föddes 1855, hette Bruzelius som ogift och levde sina yngsta år på gården Charlottenberg vid Fru Alstad. Men pappan, Thure Bruzelius, tvingades sälja. Några mindre hemman köptes och såldes de också. Sen flyttade familjen till en äldre dotter, Margareta Ekström, som gift sej och var mer välbeställd. Det var därför som Victoria, 15 år, kom till Hårderup.

Levnadsteckningen är hemsk, för hennes liv var svårt. Föräldrarna undvek varann. Pappa ville inte ha en dotter utan en son. Och när han äntligen skulle låta henne resa till Stockholm, då sa prästen nej. Äktenskapet ångrade den 21-åriga Victoria redan vid bröllopet. Knappt 17 år senare, den 23 juli 1888, tog Victoria Benedictsson livet av sej.

Läs henne! Det har jag – äntligen – börjat göra. På http://www.omnibus.se/eBoklagret finns till exempel novellsamlingarna Från Skåne (1884) och Folkliv och småberättelser (1887) för gratis nedladdning och läsning. Så bra hon skrev! Personligt och modernt. Beskt och argt.

(Krönika i Ystads Allehanda 2006)

PS. Någon påpekade precis att länken ovan inte fungerar längre. Tips på annan nätplats där man kan läsa Victoria Benedictssons böcker tas emot med stort tack. Tills vidare – klicka HÄR så kommer du till en nätsida med utförlig presentation av henne.

2 svar till “Fars pojke – men inte pappas flicka

  1. Projekt Runeberg har några böcker, och en hel del länkar:
    http://runeberg.org/authors/benevic.html

    Gilla

  2. erikssonskultur

    Tack!

    Gilla

Lämna en kommentar