Yangtorp – än en gång

De röda, kinesiska lyktorna, som fanns där förut, är borta.  Men det finns en skylt med pil vid vägen från Vollsjö över Vallarum till Degeberga, strax bortom avtaget mot Önneköp. Och när jag svänger in på den lilla grusvägen och blickar över byn Jönstorp så avtecknar det sig – återigen – som en hägring i bokskogen.

Yangtorp – som en hägring i bokskogen.

Det handlar om Yangtorp – det storslagna, både kända och ökända Qigong-templet, som byggts upp på nytt och dessutom blivit ännu större. Innanför ringmuren med en rad buddaputti syns mindre och större sammanhängande byggnader (hotell, konferenslokal, hälsocenter, térum, restaurang och själva templet) med tak som får en att tänka på Asien. Också en trädgård med växter och skulpturer. Röda portar, väktade av pekingeslejon, leder in till området.

Nyheter efter renovering och återuppbyggnad: den nya, stora Shaolinentrén och utanför området ett café  med information, drakstaty, damm och Buddabrygga.

Interiör yingyaggmattor 1

Konferens- och meditationssal med yin & yang-mattor samt golvdynor.

Interiör Master litet

I salen visas en film med/om Master Marcus.

Interiör Yingyqangmatta liten

Yangtorps egen Yin- och Yang-matta.

”Ett mirakel”, säger Master Marcus, buddistmunk och slug affärsman, det får man nog säga, där han går på grusgången och pratar med byggarbetarna. Inte det ord jag skulle använda men otroligt är det. Vem kunde ana detta, när Yangtorp stod öde och förföll?

Interiört 2 litenEn ruggig senhöstdag för något år sen åkte jag hit, tittade och tänkte: Bara att riva! Det regnade in genom taket. Man såg rakt in i husen. Otillåtna besökare promenerade rätt igenom. Där kom en katt också. Koppartaket hade stulits. Utanför låg drivor med halvkrossat kakel, fönster och dörrar. Det var tragiskt, oavsett vad man tyckte om allt som hänt i och kring Yangtorp.

Interriört 1.

Resumé: Yangtorp grundades 1998 av Interiört 1Marcus Bongart. Bygget blev allt dyrare och 2010 uppstod konflikt med långivarna alternativt finansiärerna Anni-Frid Reuss (alltså Frida i ABBA) och engelsmannen Henry W. Smith (tänk bokhandelskedjan W.H. Smith & Son). De ville ha ut sitt ”lån” på 43 till 46 miljoner!

Interiört 2.

2011 försattes Yangtorp i konkurs, för att 2013 köpas för 5 miljoner av en stiftelse med Marcus Bongart som ledamot. Master Marcus köpte tillbaks sitt tempel. Vem/vilka som pytsade upp pengarna och fler miljoner ändå till återuppbyggnaden är hemligt. Bongart dömdes också för bokföringsbrott samt försvårande av skattekontroll till villkorlig dom och samhällstjänst.

Efter om- och återuppbyggnaden stänger muren effektivt ute alla obehöriga. Det var nog meningen, en viss oro kunde anas. Endast gäster som bokat kurs eller konsultation skulle släppas in. Övriga fick stanna på Dragon Coffee House utanför muren.

Hiss liten

Hissen med vaktande lejonhund.

Restaurangen 1 liten

Restaurang Guang Ho.

Interiört 3 litenMen i sommar har det kostat 100 kronor för de flesta och 75 för de äldsta att lösa entré och se delar av Yangtorp. Restaurangen är i ordning igen, på tredje våningen finns ett magnifikt té- och meditationsrum, överallt skulpturer, skåp och tavlor, yin & yang-mattor med texten ”Yangtorp” ligger på golvet i ett konferensrum. Klara färger: rött, blått, grönt, gult.

Utsmyckning i restaurangen.

Snyggt, just magnifikt, men inte så pråligt som förut, inte överdådigt. Lite mer sparsamt.

Vad ska och kan man tycka, annat än att det är fascinerande med ett storslaget kinesiskt tempel – vilken arkitektur! – i den lilla skånska byn Jönstorp. Men att jag skulle gå en Qigong-kurs hos Master Marcus eller konsultera honom i kinesisk medicin är inte aktuellt. Däremot äter jag gärna något kinesiskt gott på restaurang Guan Gu. I förra omgången höll restaurangen lunchöppet för allmänheten, nu är den endast öppen för kursdeltagare.

Mer interiört

Mer pynt och prytt.

Putti litenPutti 2 liten

Buddistiska putti på muren.

Buddastaty liten

En av många Buddastatyer utanför templet.

”Det kommer”, säger Marcus Bongart. ”Kanske till nästa år.” Och några veckor efter mitt besök så annonserar Yangtorp efter servicepersonal som är ”engagerad, flexibel och ansvarstagande och ser möjligheter i en arbetsplats som fortfarande är i en spännande utformningsfas”.

Vad det nu betyder. Förra gången gick delar av personalen till media och berättade att lönen inte hade betalats ut.

Exteriör liten

Huvudingången till Yangtorp. Observera tempelkatten samt Master Marcus på trappan. Samtliga foton: Bengt Eriksson.

(Ystads Allehanda 2015)

Annons

3 svar till “Yangtorp – än en gång

 1. Susanne Gerthel

  Det här måste jag besöksSusanne

  Date: Fri, 23 Oct 2015 08:12:22 +0000 To: susannegerthel@hotmail.com

  Gilla

 2. Synd att de inte kan sköta om personalen lika bra som de sköter om stället …

  Gilla

 3. Gunilla Olsson

  ”Slug affärsman”…jomenvisst och nä, den mannen litar inte jag på! så är det bara!!!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s