Magi i Skillinge

Så var det i fjol. Hur blir det i sommar, när Malin Nilsson förstås återkommer till Skillinge igen?

—————————————————————————————

Malin & Zink
En Magiföreställning
Skillinge teater

Som det brukar vara: trolleri, komedi, happening, vaudeville och helt crazy.

Obegripligt skickliga trolleritricks, en hyllning till ur-trollerihistorien och en drift med miljonpåkostade magiska arenashower. Inte minst skämtar Malin & Zink med sig själva, vilken härlig självdistans de har till sitt magiska trollerimästerskap.

Inget mindre än så bör Malin Nilsson från Österlen och Markus Zink från ”södraste Tyskland” tituleras: trollkonstnärer och trollerimästare.

Malin är suverän på att personliggöra vanliga trollerinummer, få det lilla att bli stort. Det kan vara tesilarna som hon plötsligt har på alla fingrar och över hela sig, repet som går av och blir helt eller när hon blåser såpbubblor och fångar en bubbla. Som blivit en glaskula.

Trolleri i köket.

I mitt favoritnummer – också i år – trollar hon bort en ring. Och fram igen… till sist. Hur vill jag inte avslöja men det ingår en tuggummiautomat från Borrby.

Zink rullar in den ena apparaten efter den andra: skrotmackapärer som kan tillverka kaninstek i en ände och pälsar i den andra, nånslags hembyggd flygmaskin, en tarmrensnings- och en dekapileringsapparat.

Nyckelord: nästan. Maskinerna fungerar nästan. Zink är trollerikonstens Harpo Marx. Fast när Malin – skämtsamt – ifrågasätter hans trolleri så kan han (det börjar med ett vanligt trolla bort- och fram-nummer och slutar lika naket som ”Ballongdansen”) också visa sin skicklighet som trollkarl.

Lite ojämnt, allt sitter inte perfekt vid premiären. Det räddas av charmen. Inte lätt heller att veta när Zinks apparater ska och inte ska fungera.

Som i slutnumret, då han startar den löpande linan runt scenen med stövlar, hjul, stålkulor, en råttfälla, en upp- och nedvänd vattenkanna… Slutligen ramlar ändå hinken ner över Malins huvud till komp av ”Perfect Day” med Lou Reed.

Det finns inga perfekta dagar, inga perfekta människor. Vi är alla på gott och sämre. Detta har Malin & Zink som sitt djupaste budskap, tror jag.

(Ystads Allehanda 2014)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s