Carolina Falkholt på vägg och vinyl

Carolina Falkholt
3 X 7” Vinyl Box Set
(Kning Disk)

Carolina FalkholtCarolina Falkholt har blivit särskilt omtalad för sin utsmyckning – en väggmålning – på en högstadieskola i Nyköping.

Politikerna gillade inte resultatet. Målningen täcktes över med en vit skiva. Efter omröstning bland eleverna har skivan tagits bort och målningen syns igen.

Grafittakonstnär kallar hon sig. Motivet är ofta en stiliserad kvinna med mer eller mindre synligt könsorgan.

På Österlen i Skåne har Falkholt varit extra aktuell i sommar, både som medverkande i projektet Street Art Österlen och med en egen utställning på Ystads konstmuseum.

Hon är också kompositör och sångerska.

I samband med Ystadutställningen släpptes en box med tre vinylsinglar – technopoplåtarna ”Associationsrikedom”, ”Volta” och ”Kroppar/Landskap” samt remixar – som Falkholt gjort i samarbete med Felix Rodriguez. En låttext kan vara skissen till en bild, rytmerna blir en del av målarprocessen och den färdiga låten sammanfattar bilden. Fast låtarna fungerar också utan bilder.

Falkholt Ystad

En av Carolina Falkholts fasadmålningar i Ystad. Foto: Bengt Eriksson

Carolina Falkholt berättar, sjunger och rappar. Elektroniken lägger rytmer och skapar atmosfär. Falkholt/Rodriguez gör poplåtar som klistrar i öronen.

Samtidigt som texterna lever upp till låttiteln ”Assocationsrikedom”. Inte helt lätt att tolka vare sig hennes bilder eller musik. Hon litar på att budskapet föds, väcks och rumsterar i betraktaren och lyssnaren.

Men ska jag höra det jag hör när hon sjunger ”Volta mig”?

Lättnynnat som en schlager. En hitlåt. Först skönt men plötsligt obehagligt. Genre: grafittapop.

(Hifi & Musik 2015)

2 svar till “Carolina Falkholt på vägg och vinyl

  1. Kristianstadsbladet den 11 sept 2015 http://www.kristianstadsbladet.se/kultur-noje/carolina-falkholt-motstandet-ar-enda-materialet/
    Det finns en imponerande målning av konstnären i Bromölla. Helt färsk!

    Gilla

  2. erikssonskultur

    !!!!

    Gilla

Lämna en kommentar