Bokhandel

Detta är bokhandeln hos Erikssons kultursida. Härifrån går det att köpa både nyare och äldre böcker som jag skrivit direkt från mig.

Vid köpintresse – så här gör du. Mejla mig på mejladressen (byt ”(at)” mot @ så adressen fungerar) bokhandel (at) mediaimorronidag.se och berätta vilken bok / vilka böcker du vill köpa. Jag räknar ut kostnaden inkl. porto och mejlar tillbaks med summan, ett bankgironummer och en kod som du skriver in när du betalar eller alternativt så swishar du pengarna. Portot per bok blir ju mindre desto fler böcker du köper (som info och ett litet försäljningsargument). Jag kollar mejl i stort sett varje dag och skickar boken/böckerna så fort pengarna hamnat på bankgirot / kommer in via swish.

Alldeles ny är följande bok:

SkrönikorBengt Eriksson skriver skrönikor – en kombination av krönika och skröna – som är sanna till mellan 90 och i vissa fall 100 procent. Medan resten är litta påhitt. Han bor i och skriver om Vollsjö i Färs härad – eller Tosterup, som samhället heter i Fritiof Nilsson Piratens böcker. För Piraten bodde också här. Skrönikorna har varit tryckta i olika tidningar, från 70-talet och framåt, men är fortfarande lika läsvärda, skratt- och tankeväckande. Det tror skrönikör Eriksson att han vågar lova. De kan ha formen av krönikor men även vara intervjuer och recensioner, någon blev en rimmad sång. Skrönikorna har allt mer kommit att handla om så kallad periferi och så kallat centrum: landsbygden kontra Stockholm och att livet i små byar jorden runt levs på snarliknande sätt som i en liten skånsk by, alltså Vollsjö. Samtliga skrönikor är spunna av livets röda tråd.

 Skrönikor från Färs. Piraten bodde också här (Förlaget Orda). Pris: 60:- plus porto.

OBS! Pappersboken med skrönikor är tyvärr helt slutsåld, däremot finns en-bok som kan köpas från nätbokhandlar, t ex AdLibris och Bokus.

Den något år gamla  SCHLAGER-boken, alltså med texter från rocktidningen SCHLAGER på 80-talet, har jag en liten restupplaga av. Beskrivning:

SchlagerNär musikjournalisterna Bengt Eriksson, Håkan Lagher, Mats Lundgren och Thore Soneson drog igång musiktidningen Schlager hösten 1980 var det för att, som det stod i ledaren, fylla det skriande hål i svensk press som bristen på en seriös musiktidning har varit.
”Best of Schlager. När den svenska rockjournalistiken föddes innehåller texter av bland annat Dotun Adebayo, Kristina Adolfsson, Marjorie Alessandrini, Bengt Eriksson, Håkan Lagher, Susanne Ljung, Mats Lundgren, Lars Nylin, Jens Peterson, Thore Soneson och Per Wirtén. De skriver om Abba, Bob Dylan, Ebba Grön, Jimmy Cliff, Kraftwerk, Neil Young, Nico, Ratata, The Slits, Thomas Di Leva och många, många fler. De återbrukade klassiska texterna har kompletterats med nyskrivna kommentarer. I förordet får man för första gången reda på exakt när, var och varför idén om att starta rocktidningen Schlager föddes…

Redaktörer: Bengt Eriksson och Thore Soneson. Best of Schlager. När den svenska rockjournalistiken föddes (Reverb). Nu till extrapris: 50:- plus frakt. 

Och så några äldre böcker av olika slag. Som följande antologi med essäer om kriminallitteratur (fortfarande rätt mallig över att jag lyckades få så många intressanta och kunniga skribenter – typ Greider, Olsson, Svensson! – att medverka och jag kan lova att deras texter håller fortfarande):

NeonljusÄr dagens deckare hårdkokta eller löskokta? Befolkas de av kvinnliga eller manliga kommissarier? Finns det svarta gengsterromaner? Och varför i hela friden lyssnar ystadpolisen Wallander på opera? Kort och gott: vilka trender finns inom kriminallitteraturen? Vad händer på deckarfronten i Sverige och runt om i världen? Med betoning på dagens deckare – men avstickare finns! – får vi en populärkulturell rundvandring, guidad av skribenter med helt olika och ibland lite överraskande infallsvinklar. I fjorton artiklar berättas det om såväl deckarens begynnelse som det nya gardet inom kriminalgenren.

Medverkande: Dotun Adebayo, Åke Edwardson, Bengt Eriksson, Carmilla Floyd, Göran Greider, Eva Johansson, Kristoffer Leandoer, Moa Matthis, Mats Olsson, Susanne Pagold, Jenny Rydqvist, Per Svensson, Katarina Tornborg och Mikael Widell.

Redaktör: Bengt Eriksson. ”I neonljusets skugga. Den moderna kriminalhistorien (Boströms, 1999). Reapris: 20:- plus frakt. 

Följande bok om musik som invandrat till Sverige skrev jag ännu tidigare tillsammans med Birgitta Olsson, som också tog fotona till boken. Hittade en låda i en garderob med ett antal kvarvarande exemplar:

Invandrad Musik

Kantele, finsk tango, humppa, bouzouki, flamenco, rotdisco – det finns idag ett rikt musikliv i Sverige, som för många  av oss är  okänt.                           Boken presenterar – i reportagets form – hur den invandrade musiken fortlever i Sverige. Författarna berättar om de aktuella ländernas musikinstrument och de folkmusikgrupper som är verksamma här. Efter varje avsnitt i boken ges intressanta skivtips och litteraturhänvisningar.  Framför allt vill boken visa hur bra och spännande den invandrade musiken är. Bengt Eriksson är musikjournalist och Birgitta Olsson fotograf. Bägge är verksamma vid Grupp Fem.

”Invandrad Musik” (Liber, 1981). Dubbelreapris: 30:- plus frakt. 

1976 dubbeldebuterade jag som författare – dels med musik- och politikboken ”Från Rock-Ragge till Hoola Bandoola” (Tiden) och dels med följande diktsamling (my one and only!)…

SchlagerdikterMycket fint omslag, för att börja med det, tycker jag. Omslaget tecknades av Curt Fredrik Grundel som även illustrerat varenda sida, tecknat runt och kring varje dikt, i en stil som nära nog liknar träsnitt. Mina dikter, ofta berättande – t ex om den elektriske rock´n´roll-clownen och Hammarbys fotbollslag – sågades i flera recensioner men däremot träffade jag på ett förvånansvärt antal människor på gatan som spontant utbrast nåt i stil med: ”Det var kul dikter! Och jag som annars inte läser poesi.”

Långt före datorn det här, minns att jag satt på Författares Bokmaskin i Stockholm, skrev ut texterna på en IBM-skrivmaskin och klistrade in på sidorna. Vilken annan tid! Missa förresten inte ordet ”SCHLAGER” i titeln. Lite skoj, för 1980 skulle jag ju vara med och starta en rocktidning med just namnet SCHLAGER…

”SCHLAGER-DIKTER och Rock & Roll-lyrik” (Förlaget Fem Bröderna Marx, 1976). Trippelreapris: 20:- plus porto.  

 

 

2 svar till “Bokhandel

  1. Jörgen Fast

    Kan du skicka en bok med skrönor till Jörgen Fast Saxamöllev. 26B 29732 Degeberga?

    Gilla

  2. Anders Hedenskog

    1ex av skrönikor från färs. Mvh Anders Hedenskog Hyllegatan 8D 27138 Ystad.

    Gilla

Lämna en kommentar