Vem

Jag heter Bengt Eriksson och är journalist med inriktning på kultur och nöje i allra bredast möjliga betydelse (från musik, litteratur och konst till media, reklam, arkitektur och annan formgivning, mat, stadsmiljöer och ännu mer). Skriver artiklar, gör reportage och intervjuer, krönikor och recensioner. Dubbelbosatt i Stockholm och Skåne, så jag åker gärna ut på skånska reportage, inte minst öster om leden, alltså i Skånes sydöstra del. Sitter du som redaktör och vill ha en artikel – hör av dig! Jobbar i det egna aktiebolaget Media I Morron I Dag tillsammans med min hustru, Birgitta Olsson, som är fotograf och alltså tar bilder till det jag skriver.

CV:

Jag, gärna titulerad (populär)kulturjournalist, inledde min journalistiska ”karriär” i tidningen HEJ! 1968-69, började skriva om världsmusik i Innerspalten på Aftonbladets kultursida i slutet av 60-talet och under vinjetten Musik från jordens alla hörn i Stereo Hifi (nu Hifi & Musik) på 70-talet, gjorde även Sveriges Radio-serierna ”Musik från jordens alla hörn” och ”Musik som vapen” på 70-talet, Radio Malmöhus-serierna ”Skånes rockhistoria” (med Magnus Gertten), ”Hubba Hubba Hop!” och ”Yoghurt” (med Britt-Marie Wihlborg) på 80-talet samt radiodokumentärer om jazzmusikern Casper Hjukström, popbandet The Friends och min faster på 90-talet.

Efter att ha jobbat med Musikens Makts lokalredaktion i Lund var jag också med om att starta rocktidningen Schlager 1980. Har skrivit och fortsätter att skriva om (populär)kultur – diverse sorters musik, deckarlitteratur och tecknade serier m m – i olika tidskrifter och tidningar (för närvarande t ex Svenska Dagbladet, Hifi & Musik, Lira, TCO- och LO-tidningarna, Kvällsposten, Ystads/Trelleborgs Allehanda, Lira och rootsy.nu) och har även skrivit/varit redaktör för några böcker, bl a “Från Rock-Ragge till Hoola Bandoola”, “Invandrad musik” (med Birgitta Olsson), “Skånes rockhistoria” (med Magnus Gertten), “Deckarhyllan”, “I neonljusets skugga”, “Svenska sång- och rockpoeter 1-2-3? (med Joel Eriksson) och ”99 proggplattor” (med Mia Gerdin och Stefan Wermelin).

I bokväg skrev jag senast ett par artiklar om deckarförfattarna Dan Turèll och Karin Wahlberg till böckerna ”13 mordiska mästare” respektive ”13 svenska deckardamer”. Just nu redaktör för en liknande, kommande bok på temat ”nyare noir och hårdkokt”.

Jag kan nås på mejladressen: kulturrep(@)mediaimorronidag.se (parentesen är tänkt att förhindra spam så ta bort (  ) och mejla sen).

9 svar till “Vem

  1. Apropå bl a rockmusik – hur medvetna är dom som håller på med det att det kan ge bl a irreversibla hörseldefekter

    Gilla

  2. Hej!
    jag har kommenterat och bloggat om din fina artikel, med länk till dina kultursidor. http://mittosterlen.blogspot.com/

    Gilla

  3. Hej – jag hade en mycket märklig berättelse om min farfars sång – tre trallande jäntor – och Turkiet, där jag nyss var och lyssnade till den sången… musik har makt att förflytta sig över vilka gränser som helst. A-M

    Gilla

  4. Lulu Mårtensson

    Hej
    Jätteroligt att läsa alla dina fina recensioner . mest gillade jag att läsa om Emilia Mårtenssons 🙂
    Tack för den:-)

    Gilla

  5. Christer Malmberg

    Hej gamle Brösarpsbo.
    Tänk så länge sedan det var.
    Efter att helt tappat kontakten med er, så träffade jag Birgitta på kykogården i Vollsjö i helgen, och sedan när jag kommer hemcyklande från jobbet igår, så stannar du vid biblioteket i Sjöbo.
    Ha de bäst…Christer

    Gilla

  6. Martin Holmén

    Hejsan, läser med nöje dina texter, speciellt de om deckare (min egen genre). Hur går det med den där boken om ”ny noir och hårdkokt”? Skall bli kul att läsa.

    Gilla

  7. erikssonskultur

    Stort tack!

    Boken om noir… måste vara följande som du och jag menar, den kom för ett bra tag sen nu. Men köp den i n t e ! Böcker från BTJ är svindyra, låna på biblioteket istället!

    Harebra!

    http://corp.btj.se/?id=7460

    Gilla

Lämna en kommentar