En skånsk by, förr och nu

Genom ett av fönstren kan jag se den numera vinglösa möllan, väderkvarn på uppsvenska, snett ner till vänster över Storgatan. Eller ”Vollsjö Mill”, som den kallas när det nu i påsk som varje påsk visas konst i möllans sädesmagasin. Det uppstod förresten ett smärre meningsutbyte, då Vollsjö Mill menade att möllan kan fira 110-årsjubileum i år. En annan bybo påpekade att möllan faktiskt kom till Vollsjö (från Hörby) 1907.

Storgatan börjar vid stationsområdet – med eller utan Vollsjös rivna järnvägsstation (författaren Fritiof Nilsson Piratens barndomshem, där hans pappa var stins) – och slutar uppe vid torget. Inte konstigt att den väg som ledde från stationen till torghandelsplatsen vid Kastenbjersbacken först fick heta Järnvägsgatan.

Två namn på samma gata: det är spännande, här anas en historia. Ett stycke av ett samhälles – en bys – historia. E n byhistoria, men som varje historia kan den vara en del av andra historier, liksom varje by har något gemensamt med andra byar.

Vollsjö Storgatan

Järnvägsgatan – senare Storgatan – i Vollsjö, vykort från 1925.

1865 kom järnvägen till Vollsjö. Samhället började växa. Längs Järnvägsgatan byggdes hus efter hus. Olof Björk, som drev trä-, foder- och även kvarnrörelse, efter att ha köpt och flyttat hit vindmöllan från Hörby, byggde ett pampigt hus med kontor och bostad. Nuvarande Hotell Svea (fast nu inte längre hotell utan snart ett boende för flyktingbarn) uppfördes på torget. Året var 1908. Denna stora hotellbyggnad, redan då, det säger något om hur Vollsjö måste ha vuxit.

De flesta uppgifter i krönikan kommer från Lars-Erik Larsson. Jag sitter hemma hos honom i Vollsjö, tittar på gamla bilder och pratar. Han har samlat tidningsklipp och foton, hållit en studiecirkel i Vollsjös historia och satt ihop en dvd om husen längs Järnvägs/Storgatan. Han visar en lista som han sammanställt över ”Handlande och hantverkare på Vollsjö torg 1925” (inklusive Järnvägsgatan).

Se på fotot som illustrerar krönikan – det togs samma år. Vollsjö station syns i fonden. Jag letar förgäves efter vårt hus. Det byggdes också 1925 men då måste det ha varit senare på året. Då fanns, på Järnvägsgatans bägge sidor och runt Vollsjö torg, hela 64 ”handlande och hantverkare”: toffel- och skomakerier, skrädderier och strykerier, kreaturs-, kött- och diversehandlare, cykelreparatörer, kläd- och hattaffärer, frisör, (öl-)caféer och så vidare.

När det anlagts tvär- och parallellgator och Järnvägsgatan inte längre var den enda utan blivit den stora gatan i Vollsjö – då byttes namnet till Storgatan. Det är min gissning. Vilket år kan det ha varit? Ja, exakt år vet jag inte men hos Sjöbo kommun finns en uppgift om att 1936 förekom namnet Storgatan.

Det var då det! Sen gick det utför, både för Vollsjö och andra skånska byar. Ja, så brukar det sägas. Och det stämmer ju att idag finns endast en blomsteraffär på Storgatan och inte mycket mer på torget: Ica, pizzeria, café, frisör, mc-handlare (!) och den trogna Handelsbanken.

Fast när jag promenerar genom byn och tittar in bland husen så kan jag få syn på skyltar jag inte sett förut: en ny elektriker eller byggmästare som flyttat in. Och just nu kom ett mejl från Lena Ytterberg, näringslivsutvecklare i Sjöbo kommun. Hon har räknat företagare med Vollsjö som postadress. Håll i er: 74 stycken.

Vissa finns på lite längre avstånd från Storgatan och torget. Men de finns här – faktiskt fler än 1925. Företagen göms bakom husens dörrar. Vollsjö lever alltså lika mycket idag? Ja, så skulle det kunna vara. Så borde det vara. Och jag tror det är likadant i andra skånska byar, åtminstone inom Sjöbo kommun. Som Lena Ytterberg säger: ”Sjöbo har flest företagare i Skåne.”

Lars-Erik Larsson, byhistorikern, ska ge ut en bok om Vollsjö. Mycket bra! Varje samhälle förtjänar en bok om sin historiska grund. Han funderar på om det skulle gå att öppna ett Vollsjörum, antingen i Piratenmuseet eller på torget. Också bra! Ett rum med utställningar och information om Vollsjö, förr och nu. Både som statement och inspiration, för dagens Vollsjöbor och besökare…

(Ystads Allehanda 2016)

2 svar till “En skånsk by, förr och nu

 1. Staffan Persson

  Intressant inlägg om gamla Vollsjö!
  Redan 1875 reflekterade man över Vollsjö förr och nu. Citat från ett tidningsklipp i augusti detta år:

  Uppväxande städer. Från Vollsjö skrifves till Lunds veckoblad bland annat följande:
  Vid nästan hvarje station på Ystad-Eslöfs jernväg uppblomstrar småningom ett litet Eslöf, bestående af allehanda företagsamt folk, som nedsätta sig merändels invid sjelfva stationen. De benämna med stolthet sin samling af hus ”staden” i motsats till ”byn” af samma namn, hvilken senare med sina anspråkslösare och mera gammalmodiga hus icke alltid kan mäta sig med den uppväxande yngre brodern.
  Det unga Vollsjö bor dock ej invid sjelfva stationen. Det har klifvit högt upp på ett närbeläget ”berg”, kalladt Kastensberg. Midt på ”berget” är ett dråpligt stort torg, bekransat af mindre hus. Invånarne här äro delade i två skarpt skilda läger: det strängt religiösa, af Evangeliska fosterlandsstiftelsen påverkade, och det på sätt och vis rationaliserade eller kanske nihiliserande partiet, det förra innehafvande södra, det andra norra delen af ”staden”. Partibildningen märkes mest om söndagarne. Stående midt på torget kan man då höra från söder böners ljud och psalmers sång, på samma gång man från norr förnimmer klangen av glas- och dragharmonika.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s