I folk- och världsmusikens CD-spelare: Marsden & Ottosson

Bridget Marsden
When I Listen To Bingsjö
(Dimma)

Bridget Marsden & Leif Ottosson
Mountain Meeting
(Playing With Music)

Bridget Marsden litenBridget Marsden spelar sig in i svensk folkmusiktradition – och ut igen, för den vidare genom sig själv.

Med sin fiol kom hon till Sverige från Storbritannien för cirka tio år sen, hörde och förälskade sig i traditionen från Bingsjö. Så mycket att hon blev kvar här och utbildade sig till – svensk – folkmusiker på Musikhögskolan i Stockholm.

Marsden och Ottosson liten”When I Listen To Bingsjö” är ett fiolalbum med Bingsjölåtar, där Bridget Marsden både spelar solo och ihop med Ellika Frisell, Emma Reid och Jon Holmén på gästfioler, en eller två i taget i täta samspel.

Traditionella låtar efter bland andra Hjort Anders och Ole Hjort utforskas till toner, rytmer och stämningar. Och binds ihop av Marsden, får en spelplats inuti henne och blir både traditionella och egna Bingsjötolkningar.

Som om hon lyssnar på varje ton, hör tonerna i öronen innan hon spelar dem. Hon ser till att alla kontraster kommer med: grovt och grant, nästan ”fult” och skönt, rått och sprött.

Mest spännande: när Bridget Marsden och Hjort Anders Olsson (från en gammal upptagning) tillsammans spelar Bingsjövalsen. Han och hon, historiskt och nutida. Hör åren spela i musiken!

På albumet ”Mountain Meeting” samspelar Marsden med Leif Ottosson på accordeon. Egna kompositioner blandas med tolkningar av traditionella polskor från andra delar av Sverige (än Bingsjö alltså).

Resultat: nutida folk- och konstmusik på resa, ur personerna och traditionerna, från Sverige och in i övriga världen. Så som folkmusik alltid har rest.

Från Ottossons accordeon hörs såväl finska toner som stämningar längre österifrån och neråt Europa. Marsdens fiol pendlar mellan Sverige och Storbritannien; fioltonerna vandrar i naturen, bland berg och dalar.

Och fiolen och dragspelet vet sin plats, i bästa betydelse. De ger utrymme åt varann, respekterar egenskaperna hos vardera instrument.

Lars Kinbom, slagverk, gästspelar i ”Drinks Are On Me”, Olof Wendel, vibrafon, i ”-30°C” och Leo Svensson, cello, i ”Istiden”.

(Hifi & Musik 2016)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s