Mord till maten

Mordet på Lukas Hejde
av Johan Gille och Peter Nyström
I rollerna: Jessica Aleryd, Anna-Sara Chaanhing Kennedy, Pontus Lovén, Lars Schilken, Johan Lundin med flera
Regi: Bror Tommy Borgström
Bryggeriet, Ystad

Även om ”Mordet på Lukas Hejde” framförs mellan borden på restaurang Bryggeriets ovanvåning och med extra pauser för publiken att äta och dricka, så är det en deckarpjäs snarare än ett mordmysterium.

Visserligen går polisen Falhammar (spelad av Johan Lundin) runt bland matgästerna för att inhämta allmänhetens synpunkter, men annars hade ”Mordet på Lukas Hejde” kunnat framföras i en teatersalong med scen. Också den här deckarpjäsen ingår i samma teatertradition som Agathas Christies ”Råttfällan” (evighetsspelad i London) och J.B. Priestleys ”Mordet i Midlands” (uppsatt av Malmö stadsteater för ett antal år sen).

Två huvudspår och trådar: dels kommer paren/vännerna Lukas Hejde (Lars Schilken) och Carmencita Jakobsson (Sara Kennedy), Marika Blidberg (Jessica Aleryd) och Alexander Blidberg (också spelad av nämnde Lundin) på ett bra sätt att förbättra sin ekonomi och dels härjar en seriemördare i Ystad.

Trailer för ”Mordet på Lukas Hede”.

Med i handlingen är också Sonny Lööf (Pontus Lovén), initiativrik journalist på Ystads Allehanda, YA:s chefredaktör Anna Klitén (också spelad av Aleryd), kriminalkommissarie Annika Lopez (Kennedy) och cancerläkaren Lars Magnus Ekengren (spelad av Bror Tommy Borgström, fast enbart på film).

En soffa utgör scenografin för både ett vardagsrum och Hejdes frukt- och coachingföretag. Det skapas också flera teaterscener på olika platser i rummet. På ena väggen visas korta film- och tevenyhetsinslag. Fyndigt, omväxlande och tajt, vilket nog Borgström, som också regisserat, ska berömmas för.

Det var väl alla förutsättningar. Och som ni såg: flera skådespelare har dubbelroller. Så snabbt att man inte tänker på det byter de mellan rollerna. Det kan inte vara lätt. Ja, det kan inte alls vara lätt att spela den här sortens restaurangteater med alla dessa pauser. Koppla på och av, gå in i rollen och bli sig själv igen. Dessutom hjälper skådespelarna till med serveringen.

Alla klarar det riktigt bra – med extra plus för Sara Kennedys imponerande förmåga att växla mellan karaktärer och känsloutspel. Det är bara att konstatera: krogdeckaren ”Mordet på Lukas Hejde” är underhållande, spännande och lite rolig. Visst kunde man ha invändningar mot konceptet, typ en trevlig kväll med mord till maten. Inte minst som sensmoralen verkar vara: begå gärna ett bankrån men ni ska akta er för att mörda.

Men strunt i det, just nu. Nå, kunde jag gissa mördaren? Ja, jag trodde ju en sak och, låt säga, ”hoppades” på en annan. Bägge visade sig, faktiskt, vara rätt.

(Ystads Allehanda 2015)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s