Rapport från en rosenträdgård

Tidiga morgnar känns en svag doft av honung. Och allt mer solen värmer desto mer intensiv blir också honungsdoften. Det är Rosa Helenae, tilltalsnamn Hybrida, som doftar. En liten ros: gul vid knoppning och vit med gult hjärta när hon slagit ut.

Flera tusen Rosa Helenae Hybrida på en buske på väg att klättra över äppelträdet. Hennes bror, Aksel Olsen, också vit men mindre gul och inte lika starkt honungsdoftande, klättrar efter.

Längst bort i trädgårdens vänstra hörn planterades klätterrosen Paul´s Himalayan Musk för några somrar sen. Nu blommar den (hon? han?) för första gången. Också en liten ros men flockblommande, alltid flera tätt ihop i en klase. Färgen är rosa. Den vanligaste färgen men ändå inte, eftersom rosa, när det gäller rosor, har tusen nyanser.

Rosendungeln

Vår rosendjungel i juli 2015. Foto: Bengt Eriksson

I högra hörnet klättrar Polstjärnan, även kallad Wasastjärnan och Finlands vita ros. Denna lilla finska ros, som har sällskap av desto fler, är alltså vit med en svag, svag doft, om man sticker näsan i den.

För sej, mitt i trädgården, står en liten stackare som kommer att bli en stor rackare. Än så länge blott en tunn stam och några kvistar – nästa eller nästnästa sommar ska Leander, som han heter, slå ut i aprikosa blommor med kärleksfull doft av röda sommarbär.

Ååå alla dessa hemlighetsfulla rosennamn! Leanderrosen döptes efter en ung man i den grekiska mytologin, förälskad i prästinnan Hero. Bl a Shakespeare har diktat vidare på deras kärlekshistoria.

”Det där är Sofias ros!” utbrister trädgårdsmästaren och pekar på en allt mer utbredd rosenbuske med crémevita blommor och svag äppeldoft. (Ja, trädgården har förstås en praktisk mästare också, inte bara en krönikerande; eller snarare en trädgårdsmästarinna, tillika min hustru.)

Rosor 2 liten

Och nu svämmar också smårosorna över! Foto: Bengt Eriksson

”Jag tror det är en Alba Maxima. Den räddades undan kommunens trädgårdsmarodörer!” muttrar trädgårdsmästaren. Det sista syftar på Sofias hus och trädgård som låg vid Vollsjö station och jämnades med marken samtidigt som stationen.

I stora rosenrabatten finns förstås Gertrude Jekyll – döpt efter en engelsk trädgårdsanläggerska och en favorit med sina både ljusare och mörkare rosa blommor. Gertrude lär även producera en fantastisk rosenolja – men vem vill skörda henne?

Den belgiska damen Félicité Parmentier står och doftar äpple och lite persilja från sina först rosa och sen vita blommor. Den manlige rosen Abraham Darby, engelsk industriman, skiftar i olika aprikosa nyanser och har en doft av samma frukt. (Eller persika?)

Men vad ska vi göra åt den där Gotlandicarosen, okänt ursprung och namn, som står i en annan rabatt och mobbar ut alla andra växter!?

Redan nu planeras också kommande ”events” i rosenträdgården, för inköp och plantering till hösten:

● Morden Sunrise – grunt skålformade och brinnande orangegula blommor.
● Constance Spry – små bollar som blir skålformade blommor med stark lukt av körvel.
● A Shropshire Lad – släkt med Leander, också persikofärgad med namn efter en diktsamling.

(Ystads Allehanda 2006)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s