På DVD: Miriam Makeba

Makeba, Miriam
Live at Berns´ salonger, Stockholm, Sweden, 1966
(Union Square )

Miriam MakebaDen här DVD:n med den (då) sydafrikanska exilsångerskan Miriam Makebas sensationella konsert på Berns har åter fått svensk distribution.

Välförtjänt – både för sångens och musikens skull men allra mest för (världs)musiklyssnaren. Den unga Makeba sjunger nämligen så otroligt bra som jag inte kan minnas att hon någonsin gjorde från scen under senare år.

Ett blandat urval låtar (sydafrikanskt, jazzigt, brasilianskt) sjungs till en världsjazztrio bestående av William Salter från USA på ståbas, ingen mindre än Sivuca från Brasilien på dragspel/gitarr och Leopoldo Fleming Jr från Västindien på slagverk/rytminstrument.

En traditionell version av »Mbube«, som senare skulle bli jättehiten »The Lion Sleeps Tonight« med amerikanska sånggruppen The Tokens, en tidig tolkning av »Click Song« och inte minst är det kul att höra henne sjunga en jazzsambig »Forbidden Games«. (Lill Lindfors försvenskning av låten, »Du är den enda«, bleknar i jämförelse.)

Om någon tittare/lyssnare av äldre årgång också tycker sig känna igen »The Naughty Little Flee« så stämmer det. Owe Thörnqvist sjöng »Vart tog den stygga lilla loppan vägen?« till samma melodi, som han hörde och lånade alternativt stal vid ett besök i Västindien.

PS. Kolla också in Miriam Makebas leopardklänning – sydd av ett riktigt leopardskinn. Wow!

(Hifi & Musik 2006)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s