I CD-spelaren: Merit Hemmingson som allra, allra bäst

Merit Hemmingson
Hommage till Jan
(Fire Egg)

Merit HDet har hänt något med Merit Hemmingsons hammondorgel. Den skorrar och brusar, knarrar som om den fått ont i hjärtat och hela kroppen, på ett sätt som Hemmingsons orgel aldrig gjorde på 70-talet när hon började spela ”Svensk folkmusik på beat”.

Då lät det fint, vackert och grant. Nu har hennes orgeltolkningar av svenska folklåtar blivit både grova och granna. Som folkmusik ska vara och livet är.

Det handlar naturligtvis om Merit Hemmingson själv, nu 74 år. Hon har levt längre och mer, fått allt fler årsringar i sitt liv och därmed i sin musik.

Skivtiteln ”Hommage till Jan” syftar på pianisten Johansson och hans tolkningar av folklåtar under rubriken ”Jazz på svenska”.

Hemmingson har hämtat låtarna från honom men hon spelar inte jazz utan snarare rock, i snarlik psykedelisk form som Hansson & Karlsson och Kebnekajse. Till detta bidrar Tobias Fröberg, producent, Ola Hultgren, trummor, och Johan Lindström, pedal steel.

Eller så spelar hon i folklig tradition: förvandlar sin hammondorgel till ett folkmusikinstrument.

Jo, visst är ”Visa från Utanmyra” med på albumet, som finns utgivet digitalt (iTunes/Spotify) samt på vinyl. Sistnämnda rekommenderas: vinylljud passar perfekt för Merit Hemmingsons ”folkmusik på beat” årgång 2014.

(Olika versioner till KB/YA/TA, Arbetet samt Hifi & Musik)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s