I CD-spelaren: Don Cherry på Moderna Muséet

Don Cherry
Modern Art
(Mellotronen)

Dom CherryMåste ha varit den andra konserten med Don Cherry på Moderna Museet som jag upplevde 1977. För jag vill minnas att Cherry då mest spelade piano. Albumet med det på flera sätt passande namnet ”Modern Art” innehåller en live-inspelning från den första konserten vid samma tillfälle.

Don Cherry är som vanligt en ledsagande lärare – ja, guru – på ficktrumpet, piano, dossou n´ gouni med mera. Fast den hypnotiska stommen läggs i flera stycken av Moki Cherry och Lena Ahlman på tamboura. I grunden finns också Per Eks tabla och Per Tjernbergs rytminstrument och andra handtrummor.

Tommy Koverhult faller lyhört in med flöjten och får tonerna att flyga vidare. Torbjörn Hultcrantz och Bronislaw Suchaneks kontrabasar blir både rytm-och melodiinstrument. Mest spännande är nog att också Georg Wadenius medverkar på rockjazziga, lite fusionaktiga gitarrer.

Musik med en historia i Don Cherrys jazztrumpet och de utomeuropeiska instrumenten från Indien och Nordafrika – men framför allt musik som skapades i ögonblicket, i detta då och nu, utan att musikerna var riktigt säkra på vart musiken skulle ta vägen, vare sig musikaliskt eller geografiskt. Jazz som öppnade dörrar och fönster åt hela världen; världsmusiken som knackade på och steg in.

Även om inte allt från MM-konserten är bland det bästa jag hört med Don Cherry så finns här tillräckligt med musikaliska ögonblick som blir ordagrant mindblowing.

Till exempel det ljuva, varma solostycket ”Eagle Eye”. Nog måste det vara pappa som framför det på flöjt?

Eller trumpeten och flöjten som i ”Universal Mother” byter av varann ovanpå tablans och basens mjukt men intensivt gungande rytmmatta, innan Don Cherry också börjar sjunga och ropa afrikanskt.

Eller samspelet mellan Cherrys afro-soul-jazziga piano och Wadenius rockiga elgitarr – fast med strängar tvinnande av sammet – i ”California”.

(Lira 2014)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s