På vinylspelaren: Faråker

En av många, många skivrecensioner i sommarnumret av Hifi & Musik – bra tidskrift, om jag själv får säga, för hen som vill hålla koll på ett både brett och personligt urval av de senaste skivutgivningarna (rock, pop, dans och annan elektronika, folk- och världsmusik, jazz och klassiskt m m).
______________________________________________

Faråker
Början
(Universal)

FarakerOlle ”Faråker” Blomström, som fått sitt smeknamn efter uppväxtorten Faråkra i Blekinge, har jämförts med en hel rad svenska popstorheter – t ex Ted Gärdestad, Jakob Hellman och Håkan Hellström.

Själv skulle jag lägga till Philemon Arthur & The Dung, för också Faråker har den stora viljan att göra mer än han egentligen kan. Sånt brukar alltid bli extra spännande.

Poplåtar med en aning svensk vistradition i botten. Framförda på den sortens melodisk blekingska som kan misstas för skånska. Och som jag gillar när rösten snabbt glider upp i falsett.

Melodier man nynnar med i direkt, goda och glada vid första lyssningen men vid tredje hörs också något beskt och mörkare.

Alla låtar är mina favoriter men särskilt – just nu – blekingecountryn ”Villa Dovre” och popdängan ”Sista fajten”.

Kan tiläggas också att jag hör plattan på vinyl. Nej, jag är ingen vinylnostalgiker (too much knäpp, hack och knaster) men det här låter – också ljudmässigt – mycket bra.

(Hifi & Musik 2014)

Ett svar till “På vinylspelaren: Faråker

  1. erikssonskultur

    Rättat efter påpekande av Faråker himself.

    Gilla

Lämna en kommentar