Jack Downing, en legend i det okända

Jack Downing
A Force That Cannot Be Named:
The Jack Downing Anthology
(RPM)

JACK DOWNING  COVER PRESSNågon LP och några singlar med Jack Downing har stått i mina hyllor sen 60- och 70-talen. Om jag blundar kan jag minnas honom från den högst speciella bokhandeln Hörnan vid Stureplan.

Han var amerikan, kom till Sverige i början av 60-talet och träffade pianisten David Hynes på kårhuset i Stockholm. Det blev starten på bandet The Other Side.

Till dubbelsamlingen ”The Jack Downing Anthology” har Per Magnusson skrivit en bra bakgrundstext om Downing och hans tragiska slut. Samlingen innehåller inspelningar från 1966 till -74, både utgivningar och outgivet material.

Precis som jag minns Jack Downing. Rock, pop, country och blues. Mitt emellan 60-talets San Francisco och Doug Sahm.

Egna låtar blandas med till exempel Dylans “Like A Rolling Stone”, traditionella “Will The Circle Be Unbroken”, “Branded Man” (Merle Haggard), “Last Thing On My Mind” (Tom Paxton), “Seventh Son” (Willie Dixon) och så vidare.

Att samla ihop och bevara inspelningarna är förstås en kulturgärning. Det låter bra än idag, ibland blixtrar det till och blir riktigt bra. Fast det är ojämnt. Av tidigare outgivna radioinspelningar kan man ana att Jack Downing hade ännu mer att ge.

(Delvis olika texter i Hifi & Musik, KB/YA/TA)

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s