Dagsverser på CD

Victor Estby & Fred Lane
Rättvisor & kontroverser
YTF(r)

Victor esbyVictor Estby skriver dagsvers á la Stig Dagerman och Fred Lane förenar brittisk folksång och svensk visa med sin sång. Lanes tonsättningar av Estbys rimmade ord kan påminna om både Ewan MacColl och Cornelis Vreeswijk – och inte minst om Fred Åkerströms tonsättningar/insjungningar av Dagermans så kallade ”dagsedlar”.

Albumet ”Rättvisor & kontroverser” innehåller hela 33 spår om aktuella – ja, livsviktiga – ämnen. Några titlar: ”Balladen om det skjutna barnet”, ”Fattigdom(m)en”, ”Det stora bokupproret”, ”Till kvarlevorna efter kinesiska gatubarn”, ”Vaggvisa till elev på flykt”…

Det kan nog kännas lite tungt, som att förflyttas bakåt till det, som man brukar säga, politiska 70-talet. Eller kan det vara så att det börjat kännas nödvändigt igen, för vem ska bry sig om hur det står till i Sverige och världen om inte du och jag?

Lanes sång varvas med Estbys uppläsningar. Bägge får orden att träffa så spetsigt och exakt i hjärtat och hjärnan att det blir omöjligt att fly undan.

Fast på skiva (live kan det vara en annan sak) fungerar det allra bäst när texter och melodier byggts ut till lite längre låtar med till exempel (el)gitarr, fiol och munspel.

(Hifi & Musik 2013)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s