Ljus krita och ännu ljusare sammet

A Gospel Celebration

Samuel Ljungblahd, Anna Weister Andersson
och Bodekull Gospel & Jazz Orchestra
Skillinge teater den 27/9

Jo, jag lovade ju i förhand att Samuel Ljungblahd är Sveriges bästa soulgospelsångare.

Vilket han sen bevisade på Skillinge teater i fredags. En soulsångare som sjunger gospel med många nyanser av ljus krita i rösten och ibland glider upp till ännu ljusare sammet.

Bodekull Gospel & Jazz Orchestra öser på med hela storbandet. I grunden elgitarr, elpiano, elbas, trummor och extra slagverkare, till detta kommer fulla sektioner med saxofoner, tromboner, trumpeter, klarinetter och flöjter.

Då blir det tryck, särskilt som Christoffer Wallins arrangemang ofta går ut på att samtliga musiker ska spela på samma gång. Att lyssna är som att stå i epicentrum av en tromb.

Också en fin sångtrio med Anna Weister Andersson i spetsen som främst en innerlig och inlevelsefull men lite sval balladsångare. Eller det kanske bara är i jämförelse med Samuel Ljungblahd, som sjunger allt annat än svalt. Hela han är uppfylld eller låter till och med himlasänd.

Samuel Ljungblahd och Bodekull Gospel & Jazz Orchestra framför ”Yeah Yeah Yeah” vid en tidigare konsert. Fast i Skillinge var Ljungblahd mycket vildare än så här! 

Eget material samt några låtar av Marvin Gaye, Stevie Wonder och inte minst Kirk Franklin, som enligt Ljungblahd är ”dagens främsta gospelsångare”. Dirigenten Wallin har gjort ett omväxlande och spännande arr till Franklins ”Riverside”, där musikerna visar att de också kan spela med lågmält tryck.

Weister Andersson bidrar med flera egna vackra ballader, till exempel ”Jesus Is Right Here” som sjungs i en slags duett med Ljungblahd. Häpnadsväckande hur han anpassar sig till sångtrion och lyfter samsången uppåt himlen genom att foga in enstaka toner, bara.

Till sist dansar och hoppar Samuel Ljungblahd, får publiken att klappa och sjunga med.

Som låttitlarna ju säger: ”Yeah Yeah Yeah” och ”Shake”. Rösten river och lenar, soul blir gospel och gospel blir soul. Musikerna lirar både i gospelkyrkan och Staxstudion.

Sång, musik och stämning på högsta nivå. Då drar Ljungblahd igång ett extranummer, en Ray Charles-inspirerad ”Twister”, på ännu högre nivå!

(Ystads Allehanda 2013)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s