I CD-spelaren: Isabel Sörling Farvel

Isabel Sörling Farvel
(TUN)

Först en aning av kyrkokör, vissa ord och toner kunde vara från en nutida opera, det kan anas influenser från svensk folkmusik, plötsligt spräcker musikerna loss i friformjazz, de spelar stilla, vackra klanger och improviserar sådär vanligt jazzig, ibland extra rytmer som bör komma från Afro-latinamerika.

På sin solodebut presenterade sig Isabel Sörling som en lite – men inte mycket – experimentell sångpoet. Debutalbumet med gruppen Isabel Sörling Farvel är något helt annat och mycket mer.

”Farvel” kan, enligt Sörling, vara norsk stavning av ordet Farväl eller syfta på Grönlands sydligaste udde, Kap Farvel. Att ge sig av alltså och det är precis vad Isabel Sörling gör. Hon är självutnämnd kapten på en musikalisk resa bortom den udde, där bestämda regler slutat gälla (eller så gäller alla regler, samtidigt) och manskapet får lita på sig själva; de egna erfarenheterna och uttrycken ska föra dem vidare och framåt.

Redan i inledande ”Natt eller gryning” händer något märkligt (nej, kanske inte i låten men i mig).

Sörling sjunger en text med så ojämna rader att orden styr tonerna mot modern konstmusikalisk sång till Henrik Magnussons följsamma, också klassiska piano. Fiiint och högtidligt. Men när Isabel sjunger att ”snart kommer GP” tas musiken ner till vardagsnivå i en lägenhet nånstans i Göteborg.

Ordet följsamt är genomgående för albumet. Allra bästa exemplet är nog ”If You Don’t.

Sörlings sjungna ord som lika mycket blir toner fortplantar sig i instrumenten – övriga musiker: Kim Aksnes, trumpet, Otis Sandsjö, tenorsax, Alfred Lorinius, kontrabas, och Carl-Johan Groth, trummor – tills det liksom vänder, de föder varann, instrumentens ljud fortplantar sig också i sången, som övergår till att bli ett ordlöst instrument.

Tänk er att alla ovannämnda musikformer och genrer passeras och byts av, exakt så låter det.

Mest förtjust blir jag i blåsarnas tysta väsande, fräsande toner. Det bör tilläggas att de också skapar ett slags storbandssound, trots musikerna endast är fem (eller sex).

Svenska och engelska texter, alla av Isabel Sörling som även arrangerat. För komponerandet svarar hon själv, Magnusson, Sandsjö och Lorinius.

Isabel Sörling har med Farvel gjort en öronöppnande, mycket fascinerande och nästan otroligt lovande, låt säga, på nytt-debut.

(Ungefär så här i Lira 2012)

Ett svar till “I CD-spelaren: Isabel Sörling Farvel

 1. Peter Sandsjö

  Jazzkatten för årets nykomling gick till gruppen
  Isabel Sörling Farvel

  Under tisdagskvällen den 13/11 höll Sveriges Radio P2 sin årliga gala på Jazzklubb Fasching i Stockholm, då man delade ut Jazzkatter i flera kategorier. Isabel Sörling Farvel från Göteborg tilldelades en jazzkatt i kategorin ‘årets nykomling’ och sluter sig i och med detta till en namnkunnig skara av tidigare pristagare inom samma kategori, däribland: Jonas Kullhammar, Lisen Rylander, Jon Fält, Naoko Sakata m.fl.

  Juryn som utsåg vinnarna bestod bland andra av musikern Lina Nyberg och jazzjournalisten Anna Wallentin och så här löd motiveringen:

  ”En artist som med häpnadsväckande mod kastar sig ut i det okända och med sin fantasi och utlevelse lockar med
  sig varje lyssnare som har ett hjärta. Hennes grupps urstarka debutalbum tar nordisk jazz ett steg vidare med sin utsökta
  blandning av kollektiv improvisation, strama arrangemang och tänkvärda texter.”

  Isabel Sörling själv kommenterar priset så här:

  ”Det känns fantastiskt kul att få ett sånt här pris. Det är ett bevis på att den starka tro vi själva har i vår musik verkligen når fram till lyssnaren
  och får denne att också tro! Sverige bubblar av ny musik och duktiga musiker, så det känns mycket hedrande att just vi får priset.
  Men det ska också sägas att det är just vårt kollektiv och sätt att jobba tillsammans, knåda ihop alla personlighter till en organisk massa,
  som gör att vi verkligen når ut – vi har hittat ett uttryck tillsammans som lyser starkare än virtuositeten hos olika individer.”

  Vad sker i närmaste framtid för Isabel Sörling Farvel:

  I april 2012 släpptes debutalbumet ”Isabel Sörling Farvel” på det Schweiziska skivbolaget UNIT RECORDS och sedan dess har bandet spelat materialet på Fasching, Umeå Jazzfestival, Nefertiti, Victoria Nasjonal Jazzscene etc. Nästa år börjar de repetera och utforska vad gruppens nästa steg kommer bli. Under våren släpps också skivan i Europa och efter det väntar en turné i Tyskland, Frankrike och Schweiz.

  Isabel Sörling Farvel består av:

  Isabel Sörling; sång
  Kim Aksnes; trumpet
  Otis Sandsjö; saxofon
  Henrik Magnusson; piano
  Alfred Lorinius; kontrabas
  Carl-Johan Groth; trummor

  För mer information om priset Jazzkatten läs här: http://www.cisionwire.se/p2-sveriges-radio/r/jazzkatten-2012–vinnarna-utsedda,c9333489

  Kontakt Isabel Sörling Farvel:

  alfred.lorinius@gmail.com
  sorling87@hotmail.com
  Telefon Alfred: 070-3094607
  Telefon Isabel: 073-6439391

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s