Till minne: Per Odeltorp (1948-2012)

Nej, jag har faktiskt aldrig ens tänkt tanken att Dag Vag inte skulle höra till musikrörelsen. Dag Vag är ju den son som Träd Gräs & Stenar måste ha önskat sig: ingen kopia av föräldragenerationen men en pojke som lever, tänker och spelar i samma riktning som farsan.

Dag Vag måste väl ha ”fötts” redan 1970 när Per Gud, alias Stig Vig, alias Per Odeltorp började göra live-inspelningar med Träd Gräs & Stenar på Fregatten vid Stadsgårdshamnen i Stockholm?

Som han själv säger: ”Det är ingen tillfällighet att första Dag Vag-plattan inleds med ´Sanningens silverflod´. Vi sa från början att Dag Vag skulle låta som de sista fem minutrarna av en Träd Gräs & Stenar-konsert – men hela tiden!”

Min favorit på den här genomskinliga silvervinylen har tillsammans med redan nämnda ”Silverflod” och ”Ogräs” alltid varit den skumma och envetna reggae- men ändå inte reggaeversionen av Dylans ”Tombstone Blues”, som i Stig Vigs svenska översättning fick titeln ”Snorbloos” (lyssna på Spotify).

Går låten i baktakt eller? (BE)

(Min del av texten om Dag Vags debutalbum i boken ”99 proggplattor”, utgiven av Alfabeta 2006)

Annons

10 svar till “Till minne: Per Odeltorp (1948-2012)

 1. Jörgen Edlund

  Tack för allt!!

  Gilla

 2. Kaj Voodoo Hobroh

  Oooooj vad Sorgligt!!!!!

  Har kvar de 5 (?) första vinylLP:na med dem; & ja; första var i genomskilnlig vinyl. Har dessutom singeln ”DIMMA” – Första eller andra singeln????
  Såg DAG VAG LIVE på ERROLLS i GÖTEBORG sommaren 1979,
  då BENO ZENO = KENNY HÅKANSSON var ny i bandet. Han hade bara varit med i 2 veckor då. De var SJÄLVFALLET SKITBRA!!!
  Sen har jag även sett dem förra året här i GÄVLE på MAXIM.
  BRAAAA då oxo.

  MEN: Det är såååååå Sorgligt!!!!!
  Vila I Frid STICKAN-VICKAN!!!!!!

  <3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3

  Gilla

 3. Marianne Flynner

  Oj vad tråkigt att höra att han är borta!!! Vila i frid Per.

  Gilla

 4. B. Hamilton

  R.I.P Stig Vig!

  Gilla

 5. Jag såg Dag Vag säkert 25 gånger runt 1980. Både med Olsson och Beno på gitarr. Första gången kan ha varit på Konstfack då de spelade tillsammans med Ebba grön. Andra minnesvärda spelningar är på Mariahissen (förstås) och på Bal Palais (numera kasino bredvid Oscars). På dessa ställen spelade de många gånger, och jag var där de flesta. En annan spelning jag minns var på ett ställe bakom Nationalmuseum. Konserten var den första de gjorde i Sverige efter en turné i England, så hela konsterten var på engelska. Jag har kvar deras spellista som låg kvar på scenen sedan de spelat klart.
  Självklart har även jag den semitransparenta vinylen och singeln Dimma. Så många trevliga och galna minnen jag har sedan den tiden! Dag Vag har ju kört en del konsterter de senaste åren, och jag har inte varit på en enda. Just nu känns det som ett svek.

  Gilla

 6. Kjell-Ove Wiklund

  Per bildade God´s Sideburns i Östersund 1966. Det var kanske det mest radikala bandet som funnits i detta land. Som när bandet var klädda i oranga munkdräkter och vandrade runt på scenen mumlande dylantexter och sen ”exploderade” i skrik och vrål symboliserande kanoner och lidande människor – en tidig protest mot vietnamkriget.

  Gilla

 7. Tråkigt – men allt som har en början har ett slut !

  Gilla

 8. Snorbloos ! ja, den är ju faktiskt en vals i Stickans version. Helt underbar.
  Liksom så himla mycket annat dom gjorde. Men gud får det kul nu.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s