Mer från noir-hyllan: Sören Bondeson

Förra gången handlade Deckarhyllan om hårdkokta noir-deckare, en engelsk och de övriga amerikanska. Finns det då några svenska deckarförfattare som skriver hårdkokt och noir?

Svar: Nja. Eftersom den hårdkokta genren från USA (och Storbritannien) inte fått så stor uppmärksamhet i Sverige, varken av kritiker eller förlag, har inte heller särskilt många svenska deckarförfattare lockats att skriva hårdkokt och noir.

Fast det finns ändå några få hårdkokta författare också i Sverige. Till exempel Sören Bondeson…

Tidigare har Bondeson gett ut – enligt omslagen – en thriller, ”Lita inte på gryningen” (1994), och en kriminalroman, ”I skuggan av mörkret” (1997), där han provade på att skriva hårdkokt i bland annat Stockholmsmiljöer. Hans nu aktuella (deckar)roman heter ”Till natten lokalt snöfall” (Lejd).

Ja, även om det kanske inte är en deckare så nog är det en deckarinspirerad roman och en roman för deckarläsare.

Sören Bondeson skriver definitivt både hårdkokt och noir. Dels är det ämnet, eller snarare romanförfattarens sökande efter ett ämne och en handling, inte olikt en privatdetektivs efterforskningar, och ännu mer hans sätt att skriva, Bondesons utstuderade noir-stilistik, som får ”Till natten lokalt snöfall” att bli en noir-roman i tradition(erna) efter (Raymond) Chandler och (Jim) Thompson.

Romanjaget, författaren och alter egot (?) Erling Strand efterforskar barndomsvännen och ungdomskärleken Veronikas liv i sitt eget och andras minne. Veronika tog livet av sig. Varför? Eller var det… ordet anas mellan raderna… mord?

Miljöer: Stockholm, där Strand/Bondeson bor, och Gesunda vid Siljan, varifrån de kommer.

Verklighet och fiktion om vartannat: i berättelsen blandas romanens verklighet med verklighetens roman.

Han skriver långt (över 500 sidor) och man måste tycka om att följa Bondesons sätt att söka sig framåt, än hit och än dit, gilla hårdkokt och noir som stilistik, men då, om man – som jag – gör det, uppskattar stilistiskt stämningsskapande, blir ”Till natten lokalt snöfall” en högst läsvärd och spännande svensk noir-roman.

(Ur en Deckarhylla i Ystads Allehanda 2008)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s