I deckarhyllan: Mons Kallentoft

Mons Kallentoft
Vårlik
(Natur & Kultur)

Mons Kallentofts polisromaner med Malin Fors som huvudperson och kriminalpolis i Linköping ska också filmas.

”Vårlik”, den nya Malin Fors-deckaren, har ett samhälleligt – ja, politiskt – budskap som kanske förvånar deckarläsarna (eller åtminstone den här fördomsfulle deckarrecensenten).

Kallentoft framför åsikten att den terrorism som vi ska vara verkligt oroliga för varken kommer från fundamentalistisk islam, vänsteranarkistiska grupper eller kriminella MC-gäng utan den värsta terrorismen är den penninghunger som genomsyrar Sverige: viljan – driften – att tjäna allt mer pengar med vilka metoder som helst!

Som ofta i dagens deckarlitteratur råkar små barn ut för det allra värsta. Nödvändigt? Gick inte historien att berätta på annat sätt?

Jag ogillar när barn ”utnyttjas” av deckarförfattare men här kan jag på något sätt ”acceptera” det. Kallentoft måste nog skriva så här, för att budskapet ska gå fram med största möjliga tydlighet och kraft.

Det börjar genast och brutalt med en bomb som sprängs på Stora torget i Linköping. Men sedan trasslar Kallentoft till det för sig och därmed läsaren.

Det är så mycket som ska få plats, både Malin Fors privatliv och kriminalgåtan. Dessutom tar det lång tid och många sidor innan Linköpings kriminalpoliser hittar huvudspåret.

Mons Kallentoft låter dessutom de döda barnen leva vidare som allvetande andar, de tar sig in i huvet på framför allt polisen Fors och pratar med henne. Det fungerar inte alls, för mig. Tyvärr.

Det blir för märkligt och overkligt i en annars så oroande verklig berättelse.

(Del av krönikan Deckarhyllan i Ystads Allehanda april 2010)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s