Tidningen Boken, fortfarande saknad

Tidningen Boken blev drygt 20 år. I fjol hölls jubileumsfest hemma hos grundaren och chefredaktören Bo Axelsson i Sjöbo. Härom dagen kom sorgebudet att Axelsson har avlidit. Han var ju en ungdom, född 1944, inte ens pensionär på riktigt. Fast pensionen togs ut i förväg, annars hade Bo Axelsson inte kunnat fortsätta utgivningen av Tidningen Boken.

Det var ingen lönsam affär, om man räknar pengar. Men han måste ju ha tyckt att det var lönande på andra sätt. Tidningen Boken startades 1987 för att bli en bred tidning om böcker – inte om litteratur, observera skillnaden – och det var så Axelsson fortsatte att driva tidningen, in i det sista.

Medarbetarna var skribenter och berättare, sällan litteraturvetare. De skrev för den publik, som är med i läsecirklar, önskar böcker i julklapp, köper pocket och lånar på bibliotek, men inte lika ofta följer kultursidornas litteraturkritik. Greta i Smedstorp och Bagarmossen var tidningens läsare (eller, som Axelsson skrev i följande ledare, Arne i löparklubben Björnstorps IF).

En av Bosse Axelssons ledare i Tidningen Boken.

Nu finns inte Tidningen Boken längre. Tidningens senaste – och sista – nummer kom ut lagom till bokmässan i Göteborg. Det var tradition att chefredaktör Axelsson skulle stå i en monter och sälja prenumerationer med en gratis hutt Skåne på köpet. I år undrades det på bokmässan, var fanns Tidningen Boken?

Här ska inga historier berättas om hans tid som reporter på Kvällsposten… Men Bo Axelsson var en annorlunda redaktör. Han var sin läsekrets: hängde väl inte alltid med i det senaste och tog inte till sig den mest experimentella litteraturen. Bosse i Sjöbo hade prenumererat på Tidningen Boken, om han inte gett ut den.

Och vilket sjuhelvetes humör han kunde ha! På ont och gott. Inte så ofta som jag – eller någon – höll med honom. Som när Elfriede Jelinek fick Nobelpriset, då blev han ju fly förbannad. Han gick också till hårt – och välförtjänt – angrepp på Statens kulturråd, som sänkte, sänkte och sänkte Tidningen Bokens tidskriftsstöd.

Elitens kultur- och litteraturtidskrifter fick mångdubbla stöd. Tidningen Boken, som riktade sig till den bokläsande allmänheten, kunde vi ha eller mista. Ansåg Kulturrådet, enligt Axelsson. Det ligger tyvärr en del i det.

Men kan ingen fortsätta utgivningen? Nej, det tror jag inte. Tidningen Boken hänger intimt ihop med sin chefredaktör och dessutom: Hur många orkar kämpa så envetet mot… ja, det omöjliga. En så kallad epok är över och vi får hedra Bo Axelsson med vårt minne.

(Ystads Allehanda / Tidningen Kulturen 2008)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s