Landskapsmålaren Nolle Svensson – en traditionell expressionist!

Arnold Nolle Svensson
Måleri
Ystads konstmuseum

Att under hela livet fortsätta att utveckla sitt måleri, bli allt skickligare och vara på toppen som konstnär högst upp i åren, nog måste det ha känts fantastiskt. Och det är ju otroligt, särskilt som Arnold Nolle Svensson var 92 år när han dog i fjol.

Från 70-talet bodde Nolle Svensson i Örum på Österlen. Han målade det österlenska landskapet; ofta ”exakt” samma motiv, titeln ”Utsikt mot Hannas” återkommer gång på gång.

Fantastiskt vinterlandskap!

Landskapsmålare? Det verkar ju inte så spännande. Fast det var det, eller blev det, när Nolle målade. Han lyckades ge landskapsmåleriet så många fler betydelser, fick det österlenska landskapet att öppna sig och djupna, visa alla årstider, sidor och sinnen.

Minnesutställningen på Ystads konstmuseum, som också innehåller en blomtavla, ett par självporträtt (det ena en ristning) och några marina målningar, domineras av landskap i olja.

Helt rätt. Nolle är bäst – suverän – som landskapsmålare.

Med några undantag kommer målningarna från 80-talet och framåt. Fast börja med att titta på den äldsta målningen, ”Mot Stenshuvud” (1950). Ett traditionellt och bra landskap, men inte så eget och speciellt. Jämför sen med de senare målningarna, som hänger i årstidsordning: sommar, höst, vinter…

Och ett till!!!

Färgerna växlar i nyanser av grönt, gult, brunt, lila, vitt, grått med mera så att ”samma” motiv ändå inte blir samma utan olika motiv och landskap. Nolle har använt ljuset som ett prisma, målat sig in i, genom och bortom landskapet.

Se hans himmel över Österlen! Så många färger men den är aldrig blå, inte riktigt klarblå.

I ett mindre rum för sig hänger hans översnöade vinterlandskap (från 2000-talet). Tjockt med oljefärg och så mycket vit snö att de stora målningarna blivit nästan helt vita.

Men titta rätt in i någon av dem, låt blicken stanna i en målning, och det vita ska också det – eller de! – växla från singular till plural.

Nolle målade lika många sorters vitt som det på Grönland finns namn för snö. I dessa vita vintermålningar är han som suveränast. Nolle Svensson, 80 plus, går från traditionellt till modernistiskt, im- och expressionistiskt. Han blir en nutida och experimentell konstnär.

(Kvällsposten 2009)

PS. På årets konstrunda på Österlen visas såvitt jag vet inga målningar av Nolle Svensson (1905-2008). Mellan 2 och 12/4 kan man däremot på Kulturum i Hammenhög se några av de polaroidfoton av Österlens natur – ofta samma naturmotiv både på vintern och sommaren – som han tog och hade som utgångspunkt för sitt måleri.

4 svar till “Landskapsmålaren Nolle Svensson – en traditionell expressionist!

 1. annelie hvitlock

  Jag har ärvt en stor Nolle tavla som jag önskar byta till annat motiv.Hur går man till väga?? MVH Annelie Hvitlock

  Gilla

 2. erikssonskultur

  ”Byta”, hur menar du? En Nolle mot en annan Nolle? Det undrar jag om det går, enklare då att sälja din och köpa en annan. Ett alternativ kan vara att du kontaktar t ex Ystads konstmuseum och ber att få telefonnumret till Nolles son – och frågar honom.

  Gilla

  • Hej hasse Fredblad heter jag från Stockholm. har en fråga. Mitt mail är hans.fredblad@smg.nu.
   Har en tavla som jag fått från min mor av Nolle tror jag den är ca 90 x 95 och motiv Skåne. Vad kan en sådan vara värd och hur går man tillväga och får den värderad. Är lite otymplig att frakta. Jäätsnygg tavla.
   Tacksam för svar.
   MVH
   Hasse Fredblad 070-3162520

   Gilla

 3. erikssonskultur

  Det där är inte lätt att svara på. Och frågan är om jag är den rätte att svara. Jag tror i alla fall att man kan säga så här: Nolles målningar har ett högre värde i Skåne, främst åt Österlen till, än i Stockholm. En bra Nolle av den storlek du har tror – alltså tror – jag att du kan få i alla fall 10.000:- för i Skåne men knappast mer än hälften i Stockholm. Antar att du kan rådfråga en auktionsfirma eller någon vettig konsthandlandare. Mer än så kan inte jag om sånt här.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s