Ett par röda träningsskor

Ett par mornar i veckan brukar vi försöka åka ner till Kraftverket i Sjöbo för att träna. Motionscykel, rygg-, arm- och benträning, avslutning på gångbandet. Start cirka tjugo över sju, halv åtta och klara med träningen ungefär en timme senare.

Den här gången, det var i förra veckan, hann jag bli färdig före min hustru. När jag hade klätt om såg jag att hennes skor stod kvar på hyllan utanför omklädningsrummet. Så jag gick och satte mej i bilen, höll koll i backspegeln för att se när hon kom.

Det kan inte ha dröjt mer fem minuter, lite drygt. Då kom hon gående – i strumplästen.

”Det var ju kul”, sa hon. ”Nu har någon stulit mina skor.” Men hur hade det gått till? På fem minuter. Och jag som inte sett någon gå ut heller.

Var tjuven kvar där inne? Eller hade han/hon lyckats smyga förbi mej? Sprang och kollade: ingen syntes till på gatan utanför Kraftverket. Och inte kunde man väl gå in och anklaga dem som var kvar på gymmet?

Varför stals skorna?

Motivet? Om tjuven var en man så är storleken för liten. Då borde syftet vara att sälja dem. Men hur mycket får man för ett par begagnade gympadojjer? Hur många skor måste inte stjälas för att det ska löna sej? Vad är det för sketen tjuv som inte har större ekonomiskt sinne. Eller handlade det bara om skadeglädje?

Röda skorTjuven kan också vara en kvinna, som såg skorna stå där, tyckte de var snygga och inte kunde hålla fingrarna borta. Den tjuvaktiga skatan ska i så fall veta att skorna köptes i Göteborg för tre år sen, tror jag.

    

Inte exakt så här men nästan. De riktiga, röda originalskorna blev tyvärr aldrig fotodokumenterade.

Röda träningsskor av tyg, både ärtiga och rustika, så att de kunde användas som vanliga skor och även för snabba promenader. Och ganska unika. Jag har aldrig någonstans (Sjöbo, Malmö, Stockholm och så vidare) sett någon som haft samma sorts skor.

Vilket betyder att en kvinnlig tjuv endast kan använda skorna hemma. (Eller långt, långt borta!)

Skulle jag kunna få be er läsare om en tjänst, ni som bor i Sjöbo med omnejd. Om ni ser någon gå omkring med ett par röda träningsskor enligt beskrivning ovan så stoppa personen och fråga varfan skorna kommer ifrån! Och dyker de röda skorna upp på en loppis så ska ni veta – det är stöldgods!

En rimlig upplösning kunde vara att tjuven lika osynligt smyger in på Kraftverket igen och ställer tillbaka de stulna skorna på hyllan (för all del, göm dem i en plastpåse).

Men det kommer förstås inte att hända. Det skulle kräva ett visst mod och dessutom en aning av det som kallas samvete. Att tjuven stannar upp, tänker efter och känner att istället för samvete så springer en råtta runt-runt i hjärtat.

Så sorgligt det kan vara att bli av med något som kan tyckas så litet som ett par röda, väl ingångna träningsskor.

(Krönika i Ystads / Trelleborgs Allehanda 2007)

PS. Inte tusan kom skorna någonsin tillbaka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s