Registrerad – överallt!

Det bör nog ha varit på 80-talet, men jag minns det fortfarande. Då jobbade jag rätt mycket åt Radio Malmöhus och behövde läsa in mig på något ämne så jag gick till stadsbiblioteket för att få ett lånekort.

Jag avkrävdes legitimation. Personnummer och boklån måste matas in i bibliotekssystemet för att jag skulle få bli låntagare. Protest! Med vad hjälpte det, antingen lät jag registrera mig eller så fick jag vara utan lånekort.  

Inget att muttra om? Cirka 20 år senare, efter attentatet mot World Trade Center i New York, började säkerhetstjänsten i USA att kolla folks låneböcker i amerikanska biblioteksdatorer. Fast så gör man väl – ju – nog – inte i Sverige?

Nu är jag tillbaks, tog en paus i skrivandet för att gå upp till ICA på Vollsjö torg och hämta ett postpaket. För att få ut ett paket måste man numera legitimera sig och ens personnummer registreras i postens datasystem.

Varför då? undrade jag, lätt uppretad, och ringde postens presstjänst. Det är för att posten ska veta att paketet når rätt mottagare, svaras det. Inte alls, säger jag. Legitimation är OK, men jag undrar varför posten dataregistrerar mitt personnummer?

Ska kolla det, blir svaret, och får återkomma. Om posten gör det så återkommer jag också i ämnet…

Joels tårtaJuridisk tårta.
Tillverkning: Moa Eriksson
Foto: Bengt Eriksson

Några exempel:

Vi finns i videouthyrarnas datorer, SJ-biljetterna är personnummerpersonliga, SAS tar fingeravtryck, Google registrerar nätsidor man är inne på, Säpo och snart även den vanliga polisen kollar våra mejl, mediaindustrin begär ut IP-nummer, ICA skickar köperbjudanden baserade på registrerade köp och bokar man in på ett hotell i det passlösa Europa så måste man visa… pass.

Och vad händer när apoteken privatiseras? Våra medicinköp registreras hos det statliga Apoteksbolaget – ska dataregistret överlåtas till privatapotek?

Nu ringde posten med svaret: Personnumren sparas på grund av ökade nätbedrägerier och polisen kan ha hjälp av postens dataregister. Nej, uppgifterna används inte på nåt annat sätt och raderas efter ett år.

Hur vet jag det, som konsument? Posten är ett seriöst företag som man kan lita på. Jo, många man ska lita på nu. Och när politikerna får för sig att samköra alla dessa uppgifter så att Sveriges invånare registreras in på kalsonger och trosor? Nej, svenska politiker kan/ska man också lita på. De gör inte så.

När Sveriges justitieminister Beatrice Ask får oroade frågor om dataregistrering och integritet så svarar hon: Svenska folket vill att vi bekämpar pedofiler, knarklangare och trafficking.

Ett fult politikersvar. Vem vill inte det? Men ska metoden vara att så många som möjligt dataregistreras på så många sätt som möjligt?

Den som har rent mjöl i påsen behöver inte oroa sig, brukar ett lika dumt följdsvar lyda. Säg mig då bara vem som bestämmer när mjölet är rent? Är det samma personer i morgon som idag? Är dagens rena mjöl lika rent i morgon?

 (Krönika i Ystads Allehanda 2009)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s