Ystads konstmuseum (3): Libanonmusik

Flaggspelet utanför Ystads konstmuseum har utökats med en libanesisk fana. På en vägg i museet hänger Mazen Kerbajs allvarsteckningar (i kontrast till skämt-) från Beirut om livet under kriget och bomberna.

Gårdagens övriga musiker får ursäkta men det är också den till libanesisk-svensk kvartett utökade trion Rouba3i (nämnde Kerbaj, Christine och Sharif Sehnaoui samt Lise-Lotte Norelius) som griper mest.

Vattenpipetrumpet, gällt nedtonad saxofon, linjal över akustiska gitarrsträngar och elektronik. Så stilla och så tyst mullrande att det blir än mer oroväckande. Det slutar i total tystnad, som ett frågetecken i ett vakuum.

Libanonmusik KvP

Libanesisk-svenska musikkvartetten Rouba3i. Foto: Bengt Eriksson

Stillhet kontra när-som-helst-smäller-det går igen i samma Norelius samspel med Bechir Saadé, klarinett/flöjt, och Raed Yassine, kontrabas/elektronik, från Libanon.

Kvinnlig arabisk sång som plötsligt mixas in hamras sönder. Musiken blir en dokumentär i ljud och toner.

Måste också få plats att nämna svenske trummusikern snarare än –slagaren Sven-Åke Johanssons samspel med tyska elektronikabrusmakerskan Annette Krebs. Han har total rytmisk intuition, i varje fiber av kroppen!

I dag och i morron fortsätter det libanesiska, tyska och svenska samspelet under rubriken Irtijal med fler nytillkomna musiker på både Ystads konstmuseum och i Hammenhögs gamla pingstkyrka.  

(Kvällsposten 2006)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s