New Orleans-indie: Theresa Andersson

Minsann varierande spelställen som Theresa Andersson kommer till under sin turné i Sverige. Tidigare i veckan har hon besökt Immanuelskyrkan i Halmstad och den tillfälligt öppna restaurang Parapeten i Helsingborg, ikväll kör turnébilen till Äppelgården utanför Båstad.

Å andra sidan är det på tiden att gotländskan Theresa Andersson efter nära 20 år i USA presenterar sig också för en svensk publik. Och den var oväntat stor, tyckte jag, på Parapeten. Vilket beror på två saker:

– Min upptäckt av loopingpedalen, säger Theresa.

– Och så YouTube, tillägger hon.

Theresa Andersson 2009YouTube finns en live- eller snarare köksinspelning med ”Na na na”, en egen låt från Theresa Anderssons nya album ”Hummingbird, Go!”.

Foto: Miranda Penn Turin

Hon står i köket hemma i New Orleans med akustisk gitarr, fiol och dulcimer, ett ståtrumset och ett golvrack med pedaler. Slår ett ackord på dulcimern, trampar på en pedal så att ljudet spelas in i en loop, fler instrument spelas in på samma sätt och så börjar hon sjunga, både själv och med sig själv, tar fram fiolen och spelar ett solo.

Klippet på YouTube har visats nära en miljon gånger!

På restaurang Parapeten ser scenen ut som hemma i köket. Alla instrument och pedaler är med och hon spelar allt själv, i stunden.

– Publiksorl och applåder hörs när jag spelar in, så lite olika blir det varje gång. Men det är mycket att hålla reda på för att allt ska fungera. Jag kan inte improvisera utan måste följa mitt program. Det blir som teater.

Ja, det blir – verkligen – teater. Theresa Andersson presenterar sin orkester, alla looping- och effektpedalerna, och kören The Kitchenettes, sina olika sång-jag (de heter Emma, Eva, Lisa och Lotta), och dansar som en voodoodrottning.

Theresa Andersson 2009 2Hon kommer ut på scen i sommarklänning, stampar takten med högklackade skor, slår på en tamburin och sjunger. Av med skorna! Pedalerna sköter hon bäst barfota. Sen kör hon som på YouTube: ljuden, tonerna och rytmerna blir en allt större spela själv-orkester. Hon fingerplockar på fiolen som om den är en tenorgitarr och använder faktiskt slide på fiolsträngarna.

Foto: Miranda Penn Turin

Och vilken sångerska!

Bra, på skiva. Rent otrolig, på scen. Som när fem gånger Theresa gör en a cappella-tolkning av Allen Toussaints låt ”All The Way Down” som gospelkör.

Theresa Andersson är en experimentell musiker, samtidigt som hon förenar pop, folksång, gospel, jazz, R&B och funk. Passande etikett (ännu mer på scen än skiva): New Orleans-indie.

– Det stämmer att mina musikaliska rötter finns i New Orleans. Och menar du att jag nu börjat gå min egen musikaliska väg, så stämmer det också.

(Publicerat i Kvällsposten den 4  juli 2009)

PS. Turnén fortsätter:
16/7 Stockholm Jazz Festival, Skeppsholmen, Stockholm
17/7 Stockholm Jazz Festival, Skeppsholmen, Stockholm
20/7 Mosebacke, Stockholm
21/7 Mosebacke, Stockholm
22/7 Handelsträdgården, Borgholm
23/7 Vaxblekaregården, Eksjö
25/7 Jazzens Museum, Strömsholm
26/7 Heidruns Bok & Bildcafé, Torsby

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s