I CD-spelaren: Frank Zappa

Zappa / Ensemble Modern
The Yellow Shark
(Music For Nations)

Ensemble ModernNär Frank Zappa var i Sverige runt 1969-70, vill jag minnas, och höll presskonferens i Kaknästornet i Stockholm fick jag och en kompis en extremt fånig men ändå rätt fascinerande idé. Vi skulle skriva en bok om Zappa, kom vi på. Ja, egentligen skulle han själv skriva boken.

Idén gick nämligen ut på att han alltid skulle ha en liten bärbar och helst ljudstyrd kassettbandspelare i fickan och varje gång han fick en idé eller hade något annat på hjärtat så skulle han prata in sina tankar på bandspelaren. Kassett efter kassett skulle han skicka till oss och så skulle vi redigera boken.

Men nej, tyvärr, Zappa nobbade.

Jag hängde på låset och köpte debuten med Mothers of Invention, ”Freak Out” (1966), och Zappas första skiva med ”klassisk” musik, ”Lumpy Gravy” 
(-68), var en av mina favoritplattor tills någon skurk stal den ur skivhyllan.

Men sen har jag inte följt Frank Zappa. Rättare sagt: jag har inte klarat av att följa Zappa. Hans öron var inte mina. Hans musik (plural!) är bara delvis min(a).

Också hans åsikter var bara delvis mina. Därför retade eller förbryllade han mej lika ofta som han roade och förtjuste. Men det förringar inte musikern och – framför allt inte – kompositören Francis Vincent Zappa. (Nej, fel av mig. Han hette Frank Vincent Zappa, ändrat efter påpekande.) Det förringar honom inte det minsta!

Han var en av de stora, en av de största. Han är en av 1900-talets främsta kompositörer – oavsett musikgenre. Och bättre sluttoner än på albumet ”The Yellow Shark” kunde han inte ha fått. (Fast ”sluttoner”… Det finns mängder med burkade Zappa-inspelningar som säkert kommer på skiva framöver.)

Ensemble Modern, en nutida klassisk orkester från Tyskland, framför Zappa-musik inför publik. Musiken växlar – mellan styckena och mellan takterna i ett och samma stycke från rock till klassiskt, från spräck till melodi, från humor till allvar osv, osv.

Ensemble Modern lyckas fånga så många av dessa språng och nyanser som någon, inkl. Zappa själv, kan/kunde begära. Resultatet är mästerligt.

(Ur ”Erikssons Skivmeny” i Galago 1994)

3 svar till “I CD-spelaren: Frank Zappa

 1. Bra skrivet! Men han hette faktiskt inte Francis…

  Gilla

  • erikssonskultur

   Nej, det gör han ju inte. Hmmm. Det har jag alltid trott. Han hette Frank Vincent Zappa, har jag nu begripit. Tack för påpekandet! (Nu ändrat också i min gamla recension.)

   Gilla

 2. erikssonskultur

  Hej igen.

  Men nånstans ifrån måste jag ju ha fått ”Francis”, tänkte jag och letade… Bägge uppgifterna förekommer ju faktiskt. Hans pappa hette tydligen Francis Vincent Zappa med tillägget Sr och sonens namn uppges också, på olika ställen, som Francis Vincent Zappa, Jr.

  Så vad stämmer, egentligen. Varifrån kommer de olika uppgifterna, ursprungligen? Vilket är rätt?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s