Glaskonstnären Hans Frode

Det kommer så många oväntade pressreleaser nu för tiden (olika marknadsförare måste dela mejlistorna mellan sig eller sälja sina namnlistor). Som i förra veckan när det kom en inbjudan till pressvisning och vernissage för den nya utställningen ”Parallel You-Niverse” på Sveriges glasmuseum i Växjö. Där har jag aldrig någonsin satt en fot! Hur visste museet att jag skulle vara intresserad?

Det är jag – mycket! Glaskonstnären som ställer ut är nämligen högst speciell, en annan sorts glaskonstnär. Hans Frode heter han. Så fort jag får en chans ska jag styra bilen mot Växjö för att kolla utställningen.

Tills vidare minns jag när jag och min fotograferande hustru för några år sen var på hemväg från Laholm – vi hade gjort ett jobb på deckarförfattaren Björn Hellberg – och passade på att svänga av vägen för att besöka konsthallen i Hishult. Där just Hans Frode ställde ut glaskonst. Vilket upplevelse! Exakt hur det var, kan du läsa här nedanför…

Frode

Hans Frode / Meeting Point, glas och neon / Konsthallen i Hishult

Hans Frode minns jag från 80-talet, då han flyttade från Lund till New York för att arbeta i ett glaskollektiv. Att se Frodes glastavlor drygt 20 år senare är överväldigande.

I Hishult ställer han ut stilleben och stadslandskap, höll jag på att skriva. Frodes egen benämning, ”still life”, är bättre. Han porträtterar ”det stilla livet”: dessa, för att citera honom, ”oviktiga”, ”helt ordinära” och ”odramatiska” ögonblick som kan komma att forma ”resten av ett helt livs små och stora drömmar”. (Javisst, ”still” som i still life skulle också kunnat översättas med ”dött” eller ”fortfarande” men jag – och även Hans Frode, tror jag – väljer ordet ”stilla”.)

Detta syns också, om man tittar längre än man brukar på en tavla. Frodes glastavlor kan föreställa ett bord med frukt och fisk, en utsikt genom ett fönster eller en rumsinteriör. Det ser naturligt och vanligt ut. Men plötsligt upptäcker man att perspektiven är alldeles uppåt väggarna!

En fruktskål syns från ett håll, en flaska från ett annat och bordet är felvänt – på det skulle ingenting kunna stå. När han avbildar ett rum så stämmer inte väggarna varken med golv eller tak.

Frode_2Ölandsvår , Hans Frode (2007), Foto Hans Frode”Ölandsvår” (Hans Frode 2007) Foto: Hans Frode

Också sättet att ”tillverka” tavlorna är eget. Frode målar motiven (frukt, hus, rum, hav) på en glasskiva, ibland på ena sidan och ibland på bägge. Men där finns alltid obemålade fläckar, genom vilka neonljus lyser upp tavlan. Sist men inte minst växer glasskulpturer – typ en banan eller citron – upp och ut ur tavlorna.

Motiven och titlarna placerar dem på världskartan. Här finns bilder av New York, som Christmas Day, Brooklyn, där Hans Frode bor, och Japan, till exempel Japansk interiör, där han också bor. Andra tavlor heter Villa Anna, Capri och Platanos, Cuba – eller Meeting Point, som dessutom är utställningens namn.

Konst från här och där, möte och krock: olika världar blir en. Även materiellt arbetar Frode globalt: glaset kommer från USA, målarfärgen från Japan, transformatorerna från Kina, neonrören från Italien och bakstyckena från Brasilien. Medan ramarna, ofta gamla och återanvända, kommer från Europa.

Hans Frodes glaskonst i Hishult liknar ingenting = inget som i alla fall jag någonsin har sett. Det är så att man vill utbrista: Jag har sett glaskonstens framtid och dess namn är Hans Frode!

Utställningen rymmer även fruktskålar med både frukt och skålar i smutsglatt glas (som grönt, lila eller vitt med svarta prickar) samt en videoinstallation i form av en spegel på väggen. Men när man låter huvet närma sig glas… så finns där inget spegelglas utan man sticker in huvet genom väggen och hamnar i ett vattenfall.

Hans Frode i hyttan

Ovanför ”vattenspegeln” hoppar lekande glasfiskar – som fiskar brukar i forsar och älvar.

(Tryckt i Kvällposten 2004)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s