Bilen som försvann

Ni har väl läst ”Brandbilen som försvann”, en av de bästa titlarna i Sjöwall/Wahlöös polisromanserie? Nu har ännu en bil försvunnit – den här gången i Ystad. Kommissarie  Martin Beck reste hit och tog in på Hotell Continental för att lösa gåtan. 

 

Det började med att Ystads kommun gav ut en turistbroschyr med namnet ”Ystad – Vägvisaren 2008” (även på engelska och tyska). Den som bläddrar  i broschyren (får turisttips, kollar annonser och läser korta artiklar) stannar nog upp på sidan 49 och tittar lite extra. Där återfinns en av Jennifer Saxells fina Ystad-målningar, både naivistisk och realistisk, lite häpet utifrånblickande på sin nya, charmiga hemmasmåstad.

 

Det fortsatte med att Galleri Max i Ystad hade en utställning med Jennifer Saxell, oljor och pasteller, på papper och duk. Till utställningen gjordes en katalog med flera av hennes målningar med  de typiska, lite sneda husen, i Ystad och fantasin.

 

Sen måste någon, som sett turistbroschyren, ha gått till galleriet och köpt en katalog. I vilken turisten fick syn på samma målning, som i broschyren alltså, av Stortorget i Ystad. Fast ”samma”? Det är någonting som inte stämmer, något som saknas i turistbroschyren…

 

Bilen är borta. Den röda bilen, som står på Stortorget i Jennifer Saxells målning, har försvunnit i broschyren. Den är stulen. Anmälan gjordes till kriminalpolisen, som sände ner kommissarie Beck till Ystad…

 

Han ringer strax till kommunen. Efter några kopplingar hit och dit (vem är turistchef? var tjänsten vakant?) råkar Beck hamna hos Birgitta Johnson som har titeln   marknadsstrateg och, vilket framgår efter en stund, står bakom broschyren. Det saknas en bil, säger Beck. Vet du vart den tagit vägen?

 

”Är det ett problem?” undrar Ystads marknadsstrateg. ”Vi ville ha en målning av Stortorget med mysig stämning, blommor och människor men ingen bil.” Vem tog bort bilen? frågar Beck och får svaret att Jennifer Saxell ”ju brukar göra flera målningar med samma motiv”. Men det här är exakt samma målning – med och utan bil! utbrister kommissarie Beck.

 

stortorget_webbFallet var löst, dessutom 99 gånger om. För nu ska målningen – med bil! – bli konsttryck i 99 exemplar. Den  röda bilen har kommit till rätta. Beck kontaktade också sin kollega i Ystad, kommissarie Kurt Wallander. De enades om att låta polisbevaka den

 

Jennifers målning sedan bilen återfunnits och kommit på plats igen på tavlan och torget!

 

julutställning där konstnären ska delta. Risken finns att personal från Ystads kommun infinner sig med målarpytsar för att måla om Jennifer Saxells alltför färggranna husdörrar. 

     

Årets musikupplevelse: Privat konsert med hela familjen och släkten Saxell. Fantastisk version av ”Route 66”!

 

(Krönika i Ystads / Trelleborgs Allehanda 2008)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s