Jason Sjögren från Wyoming, Sweden

hm_be_09_03_folkroots_shogren-1J Shogren:

”Jahamericana”

(Jaha!/Hemifrån)

*****

hm_be_09_03_folkroots_shogren-22J Shogren:

”American Holly”

(Jaha!/Hemifrån)

****

 Hade ingen aning om vem J Shogren var när jag hörde debutalbumet ”Jahamericana”. Min första tanke: Vilken Michael Hurley-känsla! Sen försökte jag placera honom i geografin. Country men ändå inte. Liksom mer jordnära country. Lite nybyggarkänsla. Det lät kargt, som från ett kallare, mer snöigt landskap. Kom han från Minnesota eller Montana, Nebraska eller Wyoming?

 

Både ”Jahamericana” och J Shogrens andra album, ”American Holly”, spelades in i Laramie, Wyoming. Nu vet jag också att förnamnet är Jason och Shogren en amerikanisering av Sjögren. Några generationer bakåt utvandrade släkten till USA och Jason växte upp i Duluth, Minnesota. (Själv säger han att förebilden som sångpoet är Bob Dylan!) Han har varit trapper men är idag universitetsprofessor och har just nu en gästprofessur i miljövetenskap vid Umeå universitet.

 

J Shogrens sångpoesi, sång och gitarrspel blir som ett soundtrack of his life. Country, folksång, rock och lite blues blandas i ojämna portioner, mer av det ena och mer av det andra. På ”Jahamericana” låter det som om Shogren steg in i studion med sin gitarr och några kompisar på mandolin, bas, piano, dragspel, trummor och cello. Han visade hur låten gick, vilka ackord den har, och så körde dom. Varje låt fick den form som den råkade få. 

 

Bara några favoriter: elektriska, countrybluesrockiga ”Lovers Lane Boogie”, likaså countryaktiga men långsamma, berättande ”Me & Ghengis Khan” och gitarrplockiga, mjukt stämnings- och längtansfulla instrumentallåten ”Helgagatan”.

 

Uppföljaren, ”American Holly”, är – nästan – samma sak. Mer proffsig inspelning, mer planerat och arrangerat. Efter debutens vildvuxna skog av låtar kändes andraalbumet som lite tamare, kanske mer anpassat till möjliga lyssnare? Först, vill säga. Efter bara någon lyssning hördes och kändes det igen: det omedelbara och spontana i J Shogrens sångdiktande och musicerande.   

 

Kalla det charm eller personlighet, låtar som  bluesvarianten ”Salt Lakrits”, gospeln ”Handgranade For Jesus” och ragtimejazziga ”Holes” är omöjliga att inte placera längst in i sitt – alltså mitt – hjärta. Några sista ord om rösten: J Shogren sjunger som de timmerstockar med årsringar som syns på omslaget till ”Jahamericana”.

Lyssna också på:

 

michael-hurleyMichael Hurley:

”First Songs”

(Folkways Smithsonian / Locust Music, 1965)

*****

Michael Hurleys legendariska debutalbum.

 

roy-lRoy Lønhøiden:

”Sanger fra skogen”

(NorskAmerikaner, 2006)

*****

Countrysång från Norges skogsbygder.  

 

(Publicerat i Hifi & Musik tidigare i år)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s