Serieupplagan

Nya Upplagan – kulturgratistidningen för Österlen och nu också Malmö, Lund och Kristianstad – liknar inte riktigt  sig själv när jag tittar på och bläddrar i marsnumret 2009.

 

Omslaget är tecknat och inuti tidningen har också fotona ersatts av teckningar. Jimmy Wallin, den flitigaste tecknaren, bidrar till exempel med ett intervjuporträtt av Olle Ljungström som fiskargubbe (hatt, glasögon och pipa) och en tecknad version av Lisbeth Salander, samt bildbyline till såväl Noam Chomskys krönika som chefredaktören Lars Yngves ledare. Den senare kunde vara Frank Zappas brorson, typ.   

lars-yngve-kronika-bild

 

Obs! Teckningen föreställer Lars Yngve – inte Åsa Waldau. Tecknare: Jimmy Wallin.

 

 Malin Biller har gjort en djävulsänglalik teckning av Åsa Waldau (nog inte bara jag som undrar varför just hon skriver krönikor just här) medan Gunnar Krantz fångat Bob Hund-musikern Jonas Jonasson på pricken, det vill säga hans gigantiska mustasch. Men vem är den namlösa/e som gjort den söta, rara lilla teckningen av Laleh?

 

I mitten finns dessutom en tecknad seriebilaga att rycka ut och vika ihop. För bilagan med det skånska namnet Edvard! har Pidde Andersson och ovannämnde Wallin från Seriestudion i Malmö varit ”redaktörsjävlar”.

 

Bland serietecknarna återfinns likaså nämnda Biller som förstås ”bjuder på ångest” och Daniel Ahlgren som kommer med ett chockbesked i sin serie om Ove, den 34-årige hårdrockaren: Iron Maidens trummis har spelat golf med Lars Berghagen och suttit i Allsångspubliken. Fast mest förtjust är jag nog i Samuel Larssons serie om den reserverade, småstuckne och långsure Jan Andersson, tecknad i nära nog minimalistisk Elis Eriksson-stil.

 

Tidigare publicerat i Kvällsposten

 

4 svar till “Serieupplagan

 1. Var får man tag på Nya Upplagan, om man som jag inte bor i Skåne.

  Gilla

 2. mediaimorronidag

  Nya Upplagan har en hemsida från vilken du kan ladda vartenda nummer i pdf-format, om du inte hittar ett ställ där du bor med papperstidningen.

  http://www.nyaupplagan.se/

  Gilla

 3. Om du gillar Samuels serier bör du kolla in hans hemsida; http://www.janandersson.se
  Hans strippserie är något av en personlig favorit.

  Gilla

 4. mediaimorronidag

  Tack, för tips. Där fanns ju en massa bra seriestrippar att kolla.

  Fast adressen till hemsidan är så här:
  http://www.janandersson.be/

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s